Tűnőben a piaci pánik

Európa legtöbb tőzsdemutatója emelkedett tegnap. Elemzők szerint bár a piaci pánik tűnőben van, a mögöttünk hagyott kereskedési napot egyelőre még korai fordulópontnak nevezni. Ma sok minden eldőlhet.

Munkatársunktól
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 1,7 százalékos, 309,08 pontos növekedés után 18 630,97 ponton állapodott meg. A pesti parketten 13,4 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, s a vezető papírok egy kivétellel javítottak korábbi pozíciójukon. A nap nyertesének a Richter tekinthető, miután a gyógyszergyártó részvényeinek árfolyama több mint öt százalékkal emelkedett. Nem ekkora mértékben, de drágult a Mol is: az olajtársaság 2,1 százalékos emelkedést könyvelhetett el. A Magyar Telekom értéke egy százalékkal nőtt, miközben az OTP olcsóbbá vált. A bankpapírok ára 0,7 százalékkal csökkent.
– Reggel meredek eséssel kezdett a mutató, majd a korrekció jelei mutatkoztak, s délután a BUX, az eladói hullám elülése után fölfelé vette az irányt – fogalmazott a tegnapi kereskedést értékelve a távirati irodának Sőre Balázs. A Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője kiemelte: a világpiaci hangulatnak köszönhető a budapesti tőzsdeindex emelkedése, ugyanakkor az ezzel párhuzamosan zajló magyar miniszterelnöki, a hiánycél megerősítéséről szóló sajtótájékoztató is stabilizáló hatást gyakorolt a forintra, és a részvénypiacon több papír is magára talált. A szakember szerint a piac kezd megnyugodni. Ebből a szempontból a csütörtöki nap lehet döntő: ekkor kiderül, az árfolyamok esése csak átmenetileg maradt abba, vagy valódi, hosszabb idejű emelkedésre van kilátás. Azaz, fordulópontnak számít a szerdai kereskedés vagy csupán időleges enyhülést láthattunk tegnap.
Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője mindehhez annyit tett hozzá, hogy tegnap a legtöbb európai tőzsdeindex emelkedett. Kiemelte még, hogy a kelet-közép-európai régió jobban teljesített, mint a fejlett piacok. Szerinte a piaci pánik eltűnőben van, de a május óta tartó, esést mutató trend még nem változott meg teljesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.