Új kulturális centrum születik Pécsett

Öthektárnyi területen, egy valamikor szebb napokat látott gyár területén épült fel Közép-Európa legnagyobb kulturális-tudományos városrésze, a Zsolnay negyed. A központban már ez év őszétől tanulnak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói. A negyeddel új fesztivál is útjára indul majd.

Bóka Máté Ciprián
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos világsztár fordult meg a városban a 2010-es kulturális esztendőben, miközben hazánk és Pécs értékeit megmutatta a kulturális forgatag. Ennek örököse lett a Kodály Központ és a Zsolnay negyed, amely a pécsi Európa kulturális fővárosa programra minden bizonnyal felteszi majd a koronát. A negyed Pécs Balokány városrészén, a 6-os főút két oldalán terül el, a belváros keleti határán. Az egykor több ezer embernek is munkát adó gyár területének nyugati és déli részét foglalta el, míg az immár csupán néhány száz embert foglalkoztató Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a terület keleti sarkába vonult vissza. Az egykori manufaktúra területén ugyanakkor a Zsolnay család otthona is megtalálható, a volt gyárcsarnok, a kert pedig varázslatos pirogránit elemekkel díszített. Az épületeket felújították, s új tartalommal töltötték meg.
A Zsolnay negyedet több részre osztották: a Míves negyedben kapott helyet Gyugyi László különleges Zsolnay-gyűjteménye, amely a gyár 1870-től 1910-ig tartó aranykorának legszebb 600 darabját tartalmazza, melyek a historizmus, a millennium és a szecesszió világát elevenítik fel. Ide kapcsolható a felújított Zsolnay-mauzóleum, amely fél évszázados pusztulás után nyerte vissza újra különleges fényét. Az épületet és annak környékét is rendbe tették, helyreállították a sírbolthoz vezető út melletti 42 pirogránit oroszlánt is. Ugyanitt kap helyet az az alkotó- és inkubátorház, ahová képzőművészeket várnak majd, részben a Zsolnay-gyárral is együttműködve, s itt található a Kézművész utca üzletsora is.
A Gyermek és családi negyedben lévő galéria csaknem ezer négyzetméteres kiállítótere a kortárs művészetek darabjainak adhat otthont. Nem véletlenül nyitott a pécsi Pinczehelyi Sándor életmű-kiállításával, jelenleg pedig Barcsay Jenő, Bernáth Aurél, Berény Róbert, Czóbel Béla, Derkovits Gyula, Kmetty János, Kondor Béla, Martyn Ferenc, Schaár Erzsébet művei tekinthetők meg itt. A képzőművészet szerelmesei mellett a teátrumok kedvelőinek is kedveztek, hiszen az idén 50 éves jubileumát ünneplő Bóbita Bábszínház ez év januárjától szintén itt várja a nézőket 185 férőhelyes nagyteremmel, s a legkorszerűbb színpadtechnikával. Tudományos-ismeretterjesztő célokat szolgál a planetárium, amely háromdimenziós mozival, interaktív kiállítással is rendelkezik.
Vendéglátóhelyek, kávézók nyitják majd ki kapuikat az Alkotó negyedben, s itt tartják többek között a hagyományteremtő szándékkal elindítandó Zsolnay fesztivált is, és a belvárosból ide költözik át a Pécsi Ifjúsági Központ. A Pécsi Tudományegyetem csaknem 14 ezer négyzetmétert foglalhat el a komplexumban – az Egyetemi negyedben –, a Művészeti Kar hallgatói már szeptembertől itt kezdhetik el a tanévet, ezzel pedig megszűnik a kar korábbi, több képzési helye közötti ingázás. Szobrászati és festészeti tanműhelyek mellett kerámiaműhely is elkezdi majd működését. Az egyetem az ez utóbbihoz kapcsolódó képzést 2009-ben éppen a kulturális fővárosi program Zsolnay-projektjéhez kapcsolódva indította el. A doktori iskola hallgatóinak is teremtenek megfelelő helyszínt, s raktárakat hoztak létre, sőt, kiállításokra is mód nyílik majd itt.
A Zeneművészeti Intézetben egy 180 néző befogadására alkalmas multifunkcionális hangversenytermet és zenekari próbatermeket alakítottak ki. Az universitas teátruma, a Janus Egyetemi Színház pedig ősztől már profi körülmények között, új létesítményében tarthatja meg előadásait. A tervek szerint a Bölcsésztudományi Kar néhány képzése is ide kerül, ám a kommunikáció- és médiatudományi tanszék, valamint a szociológia tanszék beköltözésére még várni kell. Az új kulturális városrészhez szervesen illeszkedik a tavaly átadott Kodály Központ is, amely a Zsolnay negyedtől alig néhány lépésre található, a szintén a kulturális fővárosi program részében átadott Tudásközpont szomszédságában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.