Változatlan maradhat az alapkamat

Londoni elemzők egyöntetűen arra számítanak:  a monetáris tanács mai ülését követően sem változik a magyar alapkamat. A szakértők szerint a kockázati tényezők miatt kizárható a csökkentés belátható időn belül, de most már azok a bankok sem várnak emelést év végéig, amelyek korábban szigorítást vetítettek előre.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlan, vagyis 6 százalékos marad a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 2011 végéig – véli több londoni elemző, köztük a JP Morgan szakértője is. Bár a befektetőház korábbi előrejelzéseiben még kisebb MNB-kamatemeléseket várt az idei év utolsó és a jövő év első negyedére, ez a várakozás teljesen eltűnt a legfrissebb elemzésükből. Mint arra a távirati iroda rámutatott, a hét végén adott új prognózisában a JP Morgan kiemelte, hogy a magyarországi infláció május után júniusban is meglepően alacsony volt. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy ezt kizárólag az élelmiszerárak meredek csökkenése eredményezte, a maginfláció viszont gyorsult, és a szolgáltatási versenyszektorban is nőttek valamelyest a fogyasztói árak. A JP Morgan szakértői szerint a magyar gazdaságban zajló belső folyamatok – köztük a svájci frank drágulása által is gyengített fogyasztói kereslet – kamatcsökkentést is indokolhatnának, de a cég szerint a pénzügyi stabilitási aggályok megnehezítik az MNB számára a pénzügy-politikai enyhítést.
Hasonló következtetésre jutottak a Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői is a hét végén kiadott jelentésükben. A ház szakértői rögzítették, hogy a térségben a magyar jegybank reálkamata a legmagasabb. Tekintettel azonban a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek problémájára és arra, hogy ebből eredően a forintot stabilan kell tartani, valószínűtlen, hogy az MNB „egyhamar kamatcsökkentést kockáztatna”. A Barclays szakértői szintén úgy gondolják, hogy a belső folyamatok lehetővé tennének ugyan kamatcsökkentést, a külső kockázatok azonban nem, így a ház továbbra is azzal számol, hogy a kamatszint 2011 végéig nem változik, így a mai monetáris tanácsi ülésen sem várható módosulás.
Eközben a Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőközpont – felzárkózó piaci közgazdászai előrejelzésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a legutóbbi adatok szerint a munkanélküliségi ráta még mindig két számjegyű, és a három hónapra visszaszámolt bruttó átlagbér májusban alacsonyabb volt, mint a tavalyi azonos időszakban. A társaság elemzőinek véleménye szerint ráadásul az exportkereslet is gyengülni fog a következő néhány hónapban a fő exportpiacnak számító euróövezet gazdasági aktivitásának várható lanyhulása miatt. Mindemellett viszont a belső kereslet is valószínűleg „vérszegény” marad, különös tekintettel arra, hogy a háztartások elkölthető jövedelmi hányadát a devizaalapú adósságok megnövekedett törlesztési terhei korlátok közé szorítják. A ház szakértői megerősítették azt a véleményüket, hogy a magyar jegybank 2012-ben megpróbálkozhat a kamatcsökkentéssel, de a forintárfolyamra gyakorolt hatással kapcsolatos megfontolások fél százalékpontra korlátozhatják a lehetséges enyhítési mértéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.