Veszélyzóna

Torkos Matild
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően némileg fajsúlyosabb tartalmú bejelentéseket is tett volna Orbán Viktor, ha a svájci kormány tegnap keményebb beavatkozásról hozott volna döntést a svájci frank erősödésével szemben. Az alpesi valutát továbbra sem kötik az euróhoz, ezért elemzők szerint nem várható a frank erőteljesebb gyengülése. Ez nem jó hír a hazai, devizahitelben eladósodott magánszemélyeknek, vállalkozásoknak és önkormányzatoknak.
A kormányfő egyértelművé tette: nem fogják hagyni, hogy a válság árát, a korábbi rossz döntések következményeit az emberekkel fizettessék meg. Úgy tűnik, ezt a célt legfőképpen „az árfolyamgát intézményével” kívánják elérni. Létrehoznak egy úgynevezett otthonvédelmi monitoringbizottságot is, amely ellenőrizné a bankoknál a törlesztőrészletek kiszámításának módját. Ugyanis a kormány szerint „nemcsak az árfolyam kedvezőtlen változása rontja a devizaadósok helyzetét, hanem a bankok üzletpolitikája is”. A monitoringbizottság vezetését arra a Kármán András államtitkárra bízta a kormányfő, aki az MNB-nél 2007 és 2010 között a pénzügyi elemzések igazgatójaként nézte végig a bankok által alkalmazott kártékony üzletpolitika szerepét a devizahitel problémájának eszkalálódásában.
A kormányfő tegnap nem reagált a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökének javaslatára, amely szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, illetve az ügyészségnek kellene közérdekű keresetet indítani a devizaalapú hitelszerződések bírósági felülvizsgálata végett. Számos szakértő egybehangzó álláspontja szerint a bankok „rossz terméke” hozott kilátástalan helyzetbe százezreket Magyarországon azzal, hogy a hitelkonstrukció minden kockázatát az ügyfélre hárították. Az államot képviselő magyar kormány igazán megtehetné azt a szívességet, hogy a rendelkezésére álló jogtudományi, pénzügyi szakmai hátteret és a pénzügyi felügyeletnél rendelkezésre álló információkat csatarendbe állítja egy esetleg eredménnyel járó közérdekű per érdekében.
Az is nagyon fontos persze, hogy a jövőbeni gazdaságtörténészeknek kordokumentumot állítson elő Matolcsy György gazdasági miniszter, aki most azt a feladatot kapta a kormányfőtől, készítsen jelentést arról, miképp jutottunk el a támogatott forinthitelektől a kockázatos devizahitelekig, ám ilyen komoly kvalitású szakemberek éppenséggel a per előkészítésében hasznosabb munkát végezhetnének.
Mégiscsak furcsa, hogy míg Amerikában a hitelválság miatt becsődölt több mint hatvan pénzintézet, addig nálunk csak a banki adósok jutottak koldusbotra. Hitelezőik, a magyarországi bankok a válság kellős közepén is prosperálnak, hiszen a klasszikus banki hitelezés helyett magas hozamú állampapírba fektethetik a pénzüket. A devizahitel-válság miatt fenyegető szociális válság elhárítása mellett komoly feladatot ró a kormányra, hogy a súlyos európai gazdasági krízis miatt nálunk is a vártnál alacsonyabb lesz a GDP-növekedés. Ez azt jelenti, hogy legalább 100 milliárd forintos hiány keletkezik a központi költségvetés bevételi oldalán. Ilyenkor két megoldás lehetséges: vagy adóemeléssel pluszbevételre tesz szert a kormány, vagy csökkenti a kiadást. A kormány az utóbbit választja. A kormányfő a bürokrácialeépítés és az egyszerűsítés szavakat használta tegnap, ami köznyelvre lefordítva anynyit jelent, hogy a közszférában további elbocsátások várhatók. Ennek részleteiről azonban csak szeptember elején kapunk bővebb felvilágosítást, mert – mint Orbán Viktor fogalmazott – a tervezett lépesekhez meg kell szereznie a fideszes és a KDNP-s képviselők támogatását.
Egyébként is egy jó politikusnak éreznie kell, mikor kifizetődő a tervezett lépésekről inkább hallgatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.