Vizsgálják az S&P kétezermilliárdos tévedését

Nemcsak az Egyesült Államok adósságának kiszámításakor vétett kétezermilliárd dolláros bakit, hanem már bennfentes információk kiszivárogtatásával is vádolja az Amerikát leminősítő Standard and Poor’s (S&P) hitelminősítőt az amerikai tőzsdefelügyelet. A gyanú szerint a tőzsdéket megrengető döntésről a piac egyes szereplői már a közzététel előtt értesülhettek. A S&P ráadásul azzal is támadási felületet adott, hogy politikai okokkal is indokolta a leminősítést, amellyel egyértelműen túllépte hatáskörét.

Szabó Anna
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bumerángként ütött vissza a Standard and Poor’s hitelminősítőre az Egyesült Államok AAA besorolásának lerontása, a döntésről ugyanis időközben nemcsak az derült ki, hogy az intézet kétezer- milliárd dollárral elszámolta Amerika várható államadósságát, hanem felmerült a bennfentes kereskedés gyanúja is. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a legfrissebb információk szerint már azt is vizsgálja, hogy a világ három legnagyobb hitelminősítőjének egyike a hivatalos közlésnél hamarabb kiszivárogtatta-e egyes piaci szereplőknek az augusztus 5-i leminősítést, így a jól informáltak még a tőzsdei esés előtt rendezhették soraikat. A S&P annyit már kénytelen volt elismerni, hogy valóban hiba csúszott a számításaiba, és kétezer- milliárd dollárral túlbecsülte az Egyesült Államok jövőbeli adósságállományát, a döntéshozók azonban most azzal érvelnek, hogy mindez érdemben amúgy sem befolyásolta volna a leminősítést.
A bennfentes kereskedéssel kapcsolatban jelenleg folyik a vizsgálat, ám már maga a feltételezés is az összes hitelminősítőre árnyékot vethet. Végül az S&P elleni harmadik vád tűnik a legsúlyosabbnak: e szerint az intézet lényegében politikai alapon hozta meg ítéletét, indoklásában az amerikai politikai pártok megnyilvánulásait is értékelte. A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó elemzők „bizarrnak” nevezték, hogy a hitelminősítők immár „politológusként” is szerepelhetnek, holott nem egy adott ország politikai rendszeréről, hanem a gazdasági alapjairól kellene véleményt formálniuk. (Az S&P Kína adósságbesorolását éppen a kormány stabilitására hivatkozva emelte meg nyolc hónappal ezelőtt.)
A vizsgálatok mellett az S&P megbízhatóságát legfőképp az áshatja alá, hogy az Egyesült Államok leminősítésének véleményével végül is egyedül maradt a porondon. A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch és a Moody’s ugyanis a napokban helybenhagyta az Egyesült Államok AAA besorolását. Elemzők szerint a hitelminősítőkbe vetett, a válság miatt amúgy is erősen megtépázott bizalomnak semmi esetre sem tett jót, hogy a világ vezető gazdaságának megítélésekor ezek szerint vagy az egyik, vagy a másik két intézet tévedhetett. A zavart csak fokozta, hogy az S&P döntése épp ellentétes reakciót váltott ki a piacokon: ahelyett, hogy menekültek volna a leminősített amerikai államkötvényektől, egyre többet vásároltak belőlük, így a papírok hozamai nemhogy nőttek volna, hanem még csökkentek is.
A kialakult bizalmatlanság miatt ugyanakkor nem csak a hitelminősítőkön kell elverni a port. Egyre több közgazdász mutat rá arra, hogy a fejlett országok fenntarthatatlan eladósodásának veszélyére már jóval hamarabb kellett volna figyelmeztetni, és ezt más szervezetek is megtehették volna. Amíg azonban a hitelminősítők egy-egy döntése nyomán ezermilliárdokat vonnak ki a tőzsdékről, addig a besorolások megváltoztatásának időzítésén és szakmai alátámasztásán kétségtelenül javítani kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.