A CDU jövőjéről is szavaznak

Közvetve a német kormánypárt, a CDU jövőjéről is szavaznak vasárnap Mecklenburg-Előpomerániában, majd két héttel később Berlinben. A Kereszténydemokrata Uniónak és a pártot vezető Angela Merkelnek fel van adva a lecke azt követően, hogy az eddigi öt választáson a liberális FDP-vel Berlinben kormánykoalíciót alkotó CDU rendre kisebb-nagyobb vereségeket szenvedett.

Stefan Lázár
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz eredmény esetén a vasárnapi választáson az a veszély fenyegeti a CDU-t, hogy a tartományi parlamentben kénytelen lesz felbontani a szociáldemokratákkal kötött koalíciót. Schwerinben a jelek szerint az SPD-miniszterelnök, Erwin Sellering vagy a szocialista Baloldallal, vagy a Zöldekkel alakíthat majd kormányt. A választás ilyen alakulása tovább gerjesztené azt a vitát, amely a hajdan oly befolyásos konzervatív néppárt hagyományos alapelveiről, a kancellár váratlan fordulatokban gazdag döntéseiről, az euróövezet pénzügyi válságáról folyik.
A CDU múltjának számtalan meghatározó egyénisége – élén az egyesítés kancellárjával, Helmut Kohllal – a párt fokozódó tanácstalanságával, a konzervativizmus kiárusításával vádolja az utódokat és azt a jelenséget, hogy a párttagok száma (498 ezer) mélypontra zuhant, és az ő átlagos életkoruk is igen magas, ötvenhét év. A jelenre vonatkoztatva Kohl így fogalmazott: „A kormánynak nincs politikai iránytűje.” A kereszténydemokraták előharcosai voltak az atomenergia felhasználásának és a hadkötelezettségnek. Merkel alatt mindkét területen váratlan fordulat következett be, ami a hazai atomerőművek fokozatos felszámolásához, a hadsereg struktúrájának a reformjához vezetett. Külpolitikai síkon az ország megbízhatóságát tette kétessé az ENSZ Biztonsági Tanácsában tanúsított tartózkodó magatartás a Líbia elleni NATO-akció kapcsán. A Görögország kiváltotta eurókrízis megoldását szolgáló intézkedések a parlament CDU-frakcióján belül is ellenállásba ütköztek attól tartva, hogy a kormány a Bundestag megkerülésével akarja érvényesíteni elképzeléseit. A képviselők egy része a novemberre tervezett pártkongresszus előre hozatalát szorgalmazta annak érdekében, hogy új alapokra helyezzék a CDU stratégiáját. Merkel e tervet elutasította, ő az ősz során regionális konferenciákon igyekszik politikájáról tájékoztatni, és annak helyességéről meggyőzni a CDU bázisát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.