A kormánybiztos emberi hangot ígér

Szeptember 4-én Erkel Ferenc Bánk bánjának ősváltozatával nyitotta meg új évadát a Magyar Állami Operaház. A tegnapi, 128. évadnyitó társulati ülésen mutatta be a dalszínház új vezetőit Ókovács Szilveszter. Az intézmény kormánybiztosa lapunknak elmondta, az Operaház költségvetésében korábban zárolt 911 millió forintból mintegy 700 millió forintot szabadított fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erkel Ferenc nemzeti operája, a Bánk bán ősváltozatával nyitotta meg vasárnap este a 2011– 2012-es évadot a Magyar Állami Operaház. Az előadáson állami vezetők is jelen voltak, többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Schmitt Pál köztársasági elnök, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.
Hétfő délután az évadnyitó társulati ülésen mutatta be a dalszínház új vezetőit Ókovács Szilveszter, az intézmény élére augusztus 22-i hatállyal kinevezett kormánybiztos. Augusztus 29-e óta – az e posztról korábban augusztus 8-án lemondó Mozsár István menedzser – újra az Operaház megbízott ügyvezető igazgatója, a megbízott fő-zeneigazgatói tisztséget Héja Domokos, a németországi Chemnitz színházának első karmestere tölti be a mai naptól, a nemzetközi sikereket elért Solymosi Tamás balettművész pedig tegnap óta megbízott vezetője a dalszínház balett-társulatának. A megbízott vezetők legfeljebb 2013. augusztus 22-ig töltik be tisztségüket, a kormánybiztosi feladatok vagy egy esetleges nyertes pályázat lezárásáig.
Az oldott légkörű társulati ülésen Ókovács Szilveszter elmondta: kormánybiztosi feladata a magyar zenei élet és a budapesti zenés színjátszás megújítása, amelynek része, hogy 2012 decemberében megnyíljon az Erkel Színház. Solymosi Tamás egykori nagy balettsikereket hozna vissza az Operaház színpadára külföldi és magyar koreográfusok segítségével, Héja Domokos sok fiatal muzsikust vonna be az operaházi munkába. Mozsár István az intézmény működésének hatékonyabbá tételéről beszélt, amely lehetséges útjai: ugyanazzal a létszámmal több feladatot látni el, ugyanazt a feladatot rövidebb idő alatt vagy kevesebb pénzből végezni el.
A korábban – állítólagos létszám-leépítési tervei miatt operaművészek által kritizált – Mozsár nem beszélt elbocsátásokról, ennek okáról is kérdeztük Ókovács Szilvesztert a társulati ülés után.
– A leépítés szó egy olyan „tömeges kaszálás” képét idézi, ami nem lesz az intézményben – mondta lapunknak a kormánybiztos. – Igaz, az Operaháznak van olyan vállalása, hogy a státusokat 800 fő alá viszi, ez a szám jelenleg 813. E vállalást nem én tettem, de egyetértek vele, biztos, hogy van a falakon belül munkanélküliség. A legemberiesebb módon meg kell válni azoktól, akik valamilyen terhet jelentenek. Tavaly az operaházi fluktuáció 50 fő körüli volt, ekkora mozgás egy intézmény életében természetes, nem hiszem, hogy ennél több ember távozna az idei évadban.
A kormánybiztos a Magyar Nemzetnek beszámolt arról is, az Operaház költségvetésében korábban zárolt 911 millió forintból mintegy 700 millió forintot szabadított fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, 800 millió forintig van ígéret, további félmilliárdot a társasági adóalanyok úgynevezett TAO-támogatásából remél az intézmény. – Vasárnap este a miniszterelnök úr szélesebb körben is elmondta: szerinte sem lehet az Erkel Színház nélkül az Operaházat világszínvonalú dalszínházzá tenni, nem lehet vendégsztárokat hívni oda, ahol a magyarok sem tudnak levegőhöz jutni. Az épület, közönségforgalmi terek, öltözők felújítására félmilliárd forint lesz. Ez az összeg elég kell hogy legyen: a Zeneakadémia szeptember 12-én nyíló Wesselényi utcai, hétszintes, ötezer négyzetméteres épülete kétmilliárd forintból készült – nyilatkozta lapunknak a kormánybiztos.
Ókovács fontosnak tartja, hogy fiatal művészeket, többek közt most végzett balettnövendékeket engedjenek a „házba”, a szereposztások, művészi célkitűzések jobbító szándékú, nem „dafke” áttekintését, s legfőképp azt, hogy emberi hang, emberi látásmód uralkodjon az Operaházban, ahol a légkör nem egy feudális, autokrata királyságra emlékeztet, ahol a vezetők partnerként kezelik a művészeket, de a döntés joga az övék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.