A németországi változásokra

S. Király Béla
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó Batsányi János verscímét módosítottuk, mert vigyázó szemünket Berlinre kell vetni. Ami ott történik a közeli és távolabbi jövőben, közvetlenül, azonnali hatállyal a mi jövőnket is befolyásolja. Tágabb megközelítésben azért, mert jelenleg a világ negyedik legnagyobb és exportorientált gazdasági hatalma egyben az Európai Unió gazdasági és pénzügyi motorja, ahová mi is tartozunk. Németország a magyar gazdaság első számú piaca, és ha jól teljesít, nagy hatással van gazdaságunk növekedési ütemére.
Pokol Béla júniusban megjelent Európa végnapjai – A demográfiai összeroppanás következményei című felrázó erejű könyve olvastán elsősorban a német demográfiai kilátások kezdtek érdekelni. A német kormányzati statisztikák 2060 körül 64,7 millió lakossal számolnak a mai 82 millió helyett. Ez durván 20 százalékos lakosságcsökkenést jelent. Az átlagos 1,36-os születési ráta miatt – a bevándorolt mozlim nők szüléseit is beszámítva – a Rajna menti ország lakossága gyorsan öregszik, és egyre fogy még akkor is, ha évi százezer bevándorlóval számolunk. Az aktív lakosság 2030-ra nyolcmillióval csökkenhet, és addigra negyede lesz a munkaképes lakosságnak az 55 év fölötti életkorú dolgozó a mostani 15 százalékhoz képest. A társadalom elöregedése lelassítja, mi több, leállíthatja a gazdasági gyarapodást. Berlin sikeres pénzügyi szenátora, Thilo Sarrazin egy éve megjelent könyvében (Németország felszámolja önmagát) kiemel egy másik súlyos gondot is a német gazdaság jövőbeni aggasztó kilátásairól. A mozlim bevándorlók a Kelet-Európából érkezettektől eltérően statisztikai átlagban nem tudnak, részben nem is akarnak olyan tudást szerezni, amely nélkülözhetetlen az egyre magasabb technológiai ismereteket igényelő munkához. Csak az ilyen munka őrizheti meg a német gazdaság és egyben Európa versenyképességét.
Nézzünk egy példát! 2030-ban Berlinből és más nagyobb városokból – a gyerekhiány miatt – el fogják távolítani a játszóterek rozsdás, kihasználatlan hintáit, mászókáit, padjait. A játszóterek számát drasztikusan csökkentik. Szinte csak kutyát sétáltató vagy kerékpározó, „harmadik korukat” taposó nyugdíjas állampolgárokat látni a sétányokon, az utakon. Ezüstös hajú, életminőségükre kényes urak és hölgyek róják a kilométereket, végzik a maguk és jól táplált kutyájuk egészségügyi sétáját. „Ezüst Köztársaság” (Silberrepublik) az új neve annak az országnak, amelyben a legtöbb idős ember él majd az öreg kontinensen. Ők egy új vallásnak áldoznak majd: a wellnessnek és a fitnesznek. Hiszen meg kell őrizni a test és a lélek „kondícióját”, ha ki szeretnénk tolni a másoktól való függőség határát. Öngondoskodás – mindenáron! Különösen, ha nincs gyermekünk, nincs unokánk.
Negyven évvel a két német állam egyesülése után hat és fél millió nyolcvan év fölötti német állampolgár élvezi majd a felmelegedés okozta kellemesebb klíma áldásait. 2050-re ez a szám tízmillió fölöttire emelkedik, és így a lakosság 17 százalékát teszi majd ki. 4,4 százalék igényel majd folyamatos orvosi ellátást a mostani 2,7 százalékhoz képest, a németországi statisztikák addigra 900 000 orvos hiányával számolnak a külföldről folyamatosan érkező egészségügyiek ellenére. A következmény: a falvak folyamatos elnéptelenedése, költözés a nagyvárosokba. Csak az elektromos járművek közlekedhetnek a városokban, a központ környékén 20 kilométeres sebességgel. Berlin a „Szén-dioxid-mentes város” szlogennel vonzza majd a turistákat, ahová a szükséges energiát a Balti-tenger partján működő gigantikus méretű szélmalomtelepekről szállítják. A Székelyföldön hideglónak gúnyolt járgányra már nehezen illik 2030-ban a klasszikus kerékpár szó. A high-tech bringákon különféle számlálók mutatják az elvégzett lábmozgások számszerűsített nagyságát; bónusz- pontokat adnak a kitartó dédapáknak. Ellentétben a tavalyi vérmes francia tüntetőkkel, akik a nyugdíjkorhatár 62 évre emelése miatt vonták blokád alá Marseille kikötőjét, húsz év múlva a német nagyvállalatok számítanak a tapasztalt munkaerőre, azaz a nyugdíjkorhatárt hetven évre emelik. Már a 2010-es felmérések azt mutatták, hogy a német lakosok 73 százaléka hajlandó 65 éves kora után is dolgozni. Hiszen meg kell őrizniük vásárlóerejüket.
Az európai és a világ népesedési trendjeinek következményét fontolgatva, érdemes kitekinteni a legfrissebb adatokra, amelyeket augusztus 18-án tett közzé a Francia Demográfiai Intézet. Eszerint másfél-két hónap múlva hétmilliárdan leszünk. Emlékeztetőül: 1999-ben léptük át a hatmilliárdos határt, és 14 év múlva tartunk majd a nyolcmilliárdnál. Afrika Szahara alatti része, az Arab-félsziget déli fele és az Afganisztántól Indiáig tartó földrész tartozik a kiugróan magas népességnövekedési zónába. A németországi 1,36-os születési rátához viszonyítva a két szélsőség napjaikban Tajvan 0,9-es és Nigéria 7-es rátával. A francia előrejelzések szerint 2100-ban három emberből már egy Afrika szülötte lesz, míg a mai arány hétből egy. Júniusban 1,05 milliárd afrikai lakoshoz képest 2050-re 2,3 és 2100-ra 3,6 milliárddal kell számolni. Összehasonlításképpen az Európai Uniónak 2100-ban 513 millió, az Egyesült Államoknak 423 millió lakosa lesz. Az országok nagyságbeli sorrendjéből kiindulva ma a legnépesebb állam Kína 1,33 milliárd lakossal, őt követi India 1,17 milliárddal és az Egyesült Államok 306,8 millió lakossal. 2050-re az első helyen India lesz 1,69 milliárd lakossal, őt követi Kína 1,31 milliárddal és Nigéria 433 millióval. Remélhetőleg ezek a számok politikailag korrekteknek bizonyulnak.
Eme adatok fényében perverz dolog arról morfondírozni, hogy majd a húsz vagy harminc év múlva tartandó parlamenti választásokon a népesedési kilátások következményei a konzervatívoknak vagy a szociáldemokratáknak, esetleg a zöld/ökológiai pártnak fognak kedvezni. Egy biztos: a németországi iszlám híveknek, akárcsak az ökológusoknak, a zöld a kedvelt színe. Sok olyan dzsámi és mecset van Német- honban, amely napelemmel működik, azaz zöldenergiával. Reggelente a müezzin szinuszosan hullámzó hívó hangja is zöld bizakodásra ébreszt. Bízzunk benne, hiszen a reménység színe. És a marslakóké.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.