Balatoni telekáldozat a svájci frank oltárán

Vége a szezonnak a Balatonnál, ám ez nemcsak a lacikonyhásoknak rossz hír, hanem az ingatlanjuktól szabadulni vágyóknak is. A tó partján ugyanis egymást érik az eladó házak, a múlt évhez képest 10-15 százalékkal nőtt meg az értékesíteni kívánt ingatlanok köre. Az eladás legfőbb indoka a svájci frank árfolyamának hihetetlen megerősödése, sokan a balatoni nyaraló árából próbálnak pénzt szerezni – állítják a lapunk által megkérdezett ingatlanforgalmazók. A vevők persze minél jobb állagú házat akarnak venni a lehető legközelebb a parthoz, alacsony áron. Ilyen üzlet azonban igen ritkán köttetik, a szorult helyzetbe került eladók nem kótyavetyélik el tulajdonukat. Így viszont megfagyni látszik a piac még a tél beállta előtt.

Velkei Tamás
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amúlt évhez viszonyítva 10-15 százalékkal növekedett az eladásra kínált ingatlanok száma, és az ingatlanszakértők további emelkedést várnak. – A valódi növekedés azonban lehet, hogy ennél is nagyobb, de gyakran az irreális árelképzelések miatt kénytelenek vagyunk a megbízást visszautasítani – tájékoztatta lapunkat Maróthy Tamás, a keszthelyi székhelyű Balatoniingatlan.com ügyvezetője.
Az idén a kereslet egyre inkább a legfeljebb 10-15 millió forint értékű, kisebb, jó állapotban lévő nyaralók, lakóingatlanok irányába tolódott el, és ez a tendencia valószínűleg továbbra is marad. Emellett kelendők a középkategóriás ingatlanok (25 millió forintig) is, elsősorban a lakó- vagy nyaralóingatlanok azok, amelyeket eladásra kínálnak.
– Az ingatlantól való szabadulni vágyás oka legtöbbször családi, illetve pénzügyi természetű, ám a korábbi évekhez viszonyítva egyre inkább a pénzügyi jellegű indok dominál. A problémák fő forrása legtöbbször a devizahitel – állapítja meg Maróthy Tamás, ami szerinte leginkább a magyar eladókra jellemző.
(A külföldi eladók esetében a csalódottság – tudniillik, hogy nem váltotta be a magyarországi lét a hozzáfűzött reményeket – vagy a nyelvi és az orvosi ellátás nehézségei ösztönzik eladásra a tulajdonosokat.)
Hasonlóképp vélekedik Szabó Tibor, a balatonlellei Korrekt Ingatlanközvetítő Iroda vezetője is, aki szerint az eladó ingatlanok számának a növekedése valószínűleg annak tudható be, hogy a svájci frank szélsőséges ingadozása több ingatlantulajdonost elbizonytalanított, akik egyre magasabb törlesztőrészletet fizetnek ingatlanhitelük után. Így mind többen döntenek úgy, hogy a növekedő banki terhektől ingatlanjuk értékesítése útján szabaduljanak meg.
– Több esetben találkoztam azzal, hogy az eladók lényegesen áron alul próbálják értékesíteni az ingatlanjukat, és nem feltétlen azért adják el, mert teher van az ingatlanon, hanem mert más befektetést akarnak finanszírozni a vételárból – mutatott rá Szabó Tibor.
Preczekjánné Kiss Anita, a balatonalmádi Família Ingatlaniroda munkatársa elmondta: gyakori, hogy a szülők adják el saját balatoni tulajdonukat, hogy a gyermekeik hiteltörlesztésébe besegítsenek. Hozzáfűzte: sokszor a közelmúltban örökölt, régi, akár 30-40 éves családi házakat is azonnal felkínálják vételre, mert a család számára nehéz anyagi teher a fenntartása. Előfordult praxisában olyan eset is, amikor a három örökös közül senkinek nem kellett a balatoni nyaraló a fenntartás költségei, az illeték és az adók miatt.
A kialakult trend azonban nem jelenti azt, hogy mindenáron értékesíteni kívánják ingatlanukat az eladók, az árfolyamváltozások következtében ugyanis egyre több az olyan ingatlan, ahol az eladási ár már nem fedezi a jelenlegi árfolyam mellett visszafizetendő hiteltartozást. – Az eladók vagy visszavonják a megbízásokat, vagy meglehetősen nehéz helyzetbe kerülnek az értékesítés után, hiszen az újrakezdést megnehezíti, hogy a korábbi tartozás egy része továbbra is fennáll – véli Maróthy Tamás.
Szabó Tibor rámutatott: az érdeklődő sokszor lényegesen alacsonyabb ajánlatot tesz az eladónak a már többször megtekintett, egyébként is nyomott áron kínált ingatlanra, s ugyan az eladó nyilván hajlik egyfajta alkura, de nem mindenáron, maximum a pár százalékos alku lehetőséget tartalmazza az utolsó ár. – A tapasztalatom az, hogy a felek nem közelednek egymáshoz, és így sokszor nem jön létre az adásvétel – világított rá a szakértő.
Panzióból is nagy a kínálat, jövedelmezőségük nyomon követése ellenben nehézkes, a hivatalos adatok sokszor nem támasztják alá azokat a hozamokat, amiket a tulajdonos ígér, és ez problémát szül a külföldi érdeklődők vagy azok között, akik nem ismerik a helyi adottságokat. Ezért bár sok hasonló ingatlant kínálnak vételre a piacon, kevés cserél gazdát.
Szabó Tibor elmondta, már tavaly nyáron is szembetűnő volt, hogy az ügyfelek balatoni nyaralásuk alatt ingatlanok után is érdeklődtek, olykor vásároltak is, az idén pedig tovább nőtt az üdülő vásárlók száma.
Az érdeklődők nagyobb része viszont még nem igazán rendelkezik konkrét elképzelésekkel az ingatlan paramétereire vonatkozóan. – Sok esetben az ügyfelek még az árak alakulásával sincsenek tisztában, ezért hiába szeretnének 10 millió forintért önálló vízparti házas ingatlant, mert ilyet még a nyomott áras piacon sem lehet kapni, legfeljebb 70-es évekbeli, 20-30 lakásos társasházban lévő kétszobás, nem téliesített üdülőt – fejtette ki Szabó Tibor. Tapasztalata, hogy egyfajta bizonytalanság figyelhető meg, mivel leginkább üzleti szemléletű érdeklődők vásárolnának ingatlant a Balatonnál, akik elsődlegesen befektetésnek szánják a megvásárolandó épületet. Ám az általuk elképzelt ingatlan nagyon olcsó, jó helyen lévő és nagyon jó minőségű, ami, ha elő is fordul a piacon, csak 1-2 hétig található meg a kínálatban, szinte rögtön elkel.
Több ügyfél is azzal keresi meg az ingatlanforgalmazót, hogy el szeretné cserélni fővárosi vagy más, városi ingatlanát balatonira. Ez a tranzakció viszont azért nem működik a gyakorlatban, mert a városi ingatlanok több esetben magasabb értéket képviselnek, ugyanakkor a balatoni ingatlantulajdonos nem tud ráfizetni. Másrészt a balatoni tulajdonosnak készpénzre lenne szüksége, s az esetek kis hányadánál felel meg az ügyfeleknek a cserére felkínált ingatlan.
Bár 2008-hoz viszonyítva 20-30 százalékot is estek az árak, mára elérték azt a szintet, ahol nem várható további csökkenés, tehát nyomott, stagnáló árakkal találkozhatunk a balatoni ingatlanpiacon. Mindezek oda vezettek, hogy idén már a magasabb, 30-40 millió forintos kategóriában is megfigyelhető volt növekvő kereslet, s már nemcsak magánszemélyek érdeklődnek, hanem cégek is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.