Barátságból randevú

A magyar vízilabdasport nagy egyéniségeinek egyike, Konrád János hetvenéves. Így múlik az idő? Mintha tegnap lett volna, hogy a tokiói olimpián a magyar csapat felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, és közöttük ünnepelt Konrád János is. A nagy pillanatokkal elböjtöl az ember egész életére, és nem perlekedik az idővel.

Kő András
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idő! Idő! – mondja. – Mi az az idő? A svájciak gyártják, a franciák felhalmozzák, az olaszoknak mindig hiányzik. Az amerikaiak szerint az idő pénz. A hinduk úgy vélik, egyáltalán nem létezik. Szerintem az idő egy nagy szélhámos, ami arra jó, hogy bosszantsa az embert, például akkor, ha beköszönt a hetvenedik.
Konrád János filozofikus, amikor arról faggatjuk, mit hoz az ünnep. A barátokba kapaszkodik. Nyolc év óta minden szeptember elején maga köré gyűjti azokat a játékosokat, akikkel 1976 és ’80 között négy bajnokságot nyert, BEK- és Szuper Kupa-győztes csapatot vezényelt. A legbüszkébb mégis arra, amikor az OSC a nagy riválist, a Csapó, Faragó fémjelezte Vasast győzte le.
„Kötelező, hogy eljöjjenek a találkozóra – mondja –, bárhol élnek is a világban.” S aki elmarad, megkaphatja: „Mikor csóró voltál, el tudtál jönni, s amikor már repülőgépet tudsz bérelni, akkor nem? Hogy a … nem érsz rá?!”
Válogatott szavakért nem megy a szomszédba. Egyébként is megmondó, beolvasó ember, aki – közhellyel élve – nem rejti véka alá a véleményét. „A vélemény az ember vára” – mondja, és kimondja, amit más esetleg elhallgat. „A világot sokkal inkább irányítják a vélemények, mint a törvények” – véli.
Visszatér a találkozóhoz. A játékosok nagy barátok voltak valamikor, de mi lett a barátságból? Ha ő nem szervezi meg a randevút, öt évig fel sem hívják egymást. Az élet közben sok mindent produkált: karrierek épültek, feleségek jöttek-mentek, gyerekek születtek, de a barátság örök. Legalábbis Konrád János így képzeli. „S ha együtt vagyunk, állati jól érzik magukat” – bizonygatja.
A vízilabda is téma. Pontosabban ő emlékezik a múltra. Arra, hogy a BVSC-ben kezdte, majd 1959 és 1969 között 128-szor volt válogatott. Tokióban az olimpiai bajnokcsapatnak volt a tagja. Visszavonulása után – ahogy már írtuk – az OSC mestere lett, és futószalagon jöttek az eredmények. 1991-től két évet töltött Kuvaitban. Hazajövetele után megalakította a női válogatottat, amelynek 1985-től ’90-ig volt az edzője, majd következett a férficsapat. Kilenc éve a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének a tagja.
Íme, pár sorban az élete. Elbeszélve hosszú fejezet. De ne felejtsük el, hogy állatorvos is Budapesten, az Ó utca és a Nagymező utca kereszteződésében. Ő volt az első a fővárosban, aki négy évvel ezelőtt, a VII. kerületben bevezettette, hogy csipekkel lássák el a kutyákat, s a védelmük biztosított legyen. Az önkormányzat megvette a csipeket, és a kutyatulajdonosoknak nem kellett fizetniük. Ugyanez várható az idén a VI. kerületben, amelynek felügyelete szintén az övé.
Arról beszél, hogy nagyon sok idős embert a kutyák tartanak életben, és a kutyasors olykor legalább olyan nehéz, mint az emberé. A vakvezető kutyákat grátisz látja el, a kisnyugdíjasok négylábú állatai szintén kedvezményt élveznek.
Az egészsége nem a régi, de nem panaszkodik. Járása bicegő, bottal közlekedik, két súlyos operáció nyomát viseli. Néha a szíve is rendetlenkedik. Egy héten ötször úszik, rendszeresen tornázik. „Igyekszem karban tartani magamat – mondja –, lefogytam húsz-huszonöt kilót.”
A londoni olimpiától nehéz órákat vár. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagjaként állítja, hogy a magyar olimpiai résztvevőknek anyagi gondjuk nem lesz. Annál több a versenypályán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.