Bocsánatkérést várnak Gasparovictól

Bocsánatkérésre szólítja fel a szlovák államfőt a felvidéki Pázmaneum Polgári Társulás, amely szerint Ivan Gasparovic megsértette Esterházy János emlékét, amikor egy interjúban Hitler és a fasizmus hívének minősítette az egykori szlovákiai magyar politikust. Szarka László történész kiváló, modern kisebbségi politikusként jellemzi Esterházyt.

Pataky István
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petíciót fogalmazott meg a dunaszerdahelyi Pázmaneum Polgári Társulás civil szervezet, amely arra emlékeztet, hogy Esterházy János nyíltan szembeszállt a náci diktatúrával, és életét kockáztatva mentette a világháborúban a magyar, cseh, szlovák, lengyel, zsidó embereket. A szlovák fasiszta bábállam parlamentjében, Tiso alatt egyedül a magyar politikus szavazott nemmel a zsidók deportálására. A világháború végeztével mégis bebörtönözték. Ivan Gasparovic egy nemrég megjelent interjúban azt mondta: „szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen”.
Szarka László történész, a révkomáromi Selye János Egyetem dékánja a szlovákiai Pátria Rádiónak nyilatkozva kiemelte: Esterházy modern kisebbségi politikus volt, a csehszlovák parlament képviselőjeként megpróbált olyan memorandumpolitikát folytatni, melyben a csehszlovákiai magyarság által elszenvedett sérelmeket igyekezett ötvözni azokkal a követelésekkel, amelyek nyomán ez a kisebbség valódi közösségé válhatott volna. Politikáját cseh és szlovák részről is értékelték, Eduard Benes, amikor csehszlovák köztársasági elnökké választották, személyes beszélgetésre hívta meg Esterházyt 1936-ban, s nemzetiségi miniszteri posztot ajánlott fel neki – hangsúlyozta Szarka. Szerinte Esterházy mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy a magyarkérdést Közép-Európában rendezni kell. Az akkori Európa viszont minden szinten foglalkozott a békés revízió lehetőségével is – tette hozzá. Szarka kutatásai szerint Masaryk elnök 21 dokumentálható kijelentést tett olyan értelemben, hogy a csehszlovákiai magyarkérdés esetében a békés határrendezést is elképzelhetőnek tartja. A történész úgy véli, Esterházynak semmi köze nem volt a fasizmushoz. Arra törekedett, hogy mindazok a szélsőséges nézetek, amelyek együtt jártak a közép-európai térség fasizálódásával, ne érjék utol a szlovákiai magyarságot.

Tiltakozás. Toalettpapírba csomagolták tiltakozó aktivisták Ferdinand Durcansky egykori nácibarát szlovák politikus mellszobrát hétfőn az észak-szlovákiai Zsolnához közeli Rajecben. A Polgári Charta 2010 nevet viselő szervezet aktivistái, mielőtt elbántak volna Durcansky mellszobrával, Rajec központjában virágot helyeztek el a szlovák nemzeti felkelés emlékművénél a történelmi esemény kitörésének 67. évfordulója alkalmából. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.