Egy nyelvész a kabarématinéban

Hanthy Kinga
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez most egy kicsit reklám volt, de a jó ügy érdekében belefér, mondta kedvesen Rékai Gábor a Kabarématiné 104. adásának végén, érezve, hogy nem minden passzolt a médiatörvénybe. Így igaz. A Kabarématiné egyébként jó műsor, újrahasznosítás, mivel kár lenne nem előszedni az archívumból a régi felvételeket. A Sinkó Péter szerkesztette sorozat ötlete, hogy vendég köré tematizálódik a válogatás, amikor tehát a Tinta Könyvkiadó vezetőjével beszélget Rékai Gábor, akkor olyan felvételek hallhatók, amelyek kapcsolatba hozhatók a nyelvvel. Nehéz persze olyan kabarészámot mondani, amelyik ne épülne nyelvszellemi játékra, hisz a kabarénak mégis csak a szó a hordozó eleme, de amikor újrahallgatjuk Darvas Iván és Kiss Manyi táviratos darabját – Drágám, súgja meg a szél is neked, hogy szeretlek –, akkor érezzük, hogy ami jó, az jó. Nem kell azt túlmagyarázni.
Kiss Gábor, a Tinta igazgatója nyelvész, része volt a hazai számítógépes beszélőprogram kidolgozásában is, akkor még a Nyelvtudományi Intézet munkatársaként, aztán lassan elkezdte a könyvkiadást, és mára, ha nem is vagyontermelő, de életképes vállalkozást épített fel, bizonyítva, hogy a szótár és lexikonkiadás piaci alapon is működtethető. Kiss Gábor tehát nemcsak találékony, hanem okos ember is, és ha meghívják a Kabarématinéba, jól teszi, hogy nem utasítja vissza. Többek között arról beszélgetnek, hogy a szavak és kifejezések pontos jelentésének az ismerete akár jogviták eldöntését is szolgálhatja, valamint hogy nemcsak a mi nyelvünkben vannak vendégszavak, hanem a mi szavaink is vendégeskednek más nyelvekben. Mintaként a kocsi mellett Kiss Gábor a Rubik-kockát hozza fel, ami alighanem rossz példa, mert a Rubik, akárhogy is forgatjuk, mégsem egy magyar törzsszó, a „cube” meg még úgysem. De a beszélgetés érdekes, nemcsak azért, mert Rékai az a rutinos rádiós, hanem mert affinitása is van a nyelvi kérdések iránt, szerkesztője, vezetője volt anyanyelvvel foglalkozó műsornak. Rékai a kevés régi rádiósok egyike abból az időből, amikor a rádió ismerősként köszönt be reggelente a szobába. Azóta mások lettek az igények, az élet pörgősebb, a hangok élesebbek, a stílus hegyesebb. Bizonyosan nem is lehet másként ezt a világot leképezni.
Jó azonban, hogy maradtak még néhányan, akiket lehet kedvelni. A legjobban az a középgeneráció hiányzik a közszolgálatból, amelyiket az eltelt húsz évben, elmerülve a médiaháború küzdelmeiben, nem volt igény és figyelem felnevelni. Azokat a fiatalokat viszont, akik ezekben a háborús, rosszul fizetett időkben is a közszolgálatot választották, meg kellene becsülni. Ők ugyanis, bár a lövészárokban fogantak, már nem ott szocializálódtak. És ez jó hír a jövőre nézve.
(Kabarématiné, MR1-Kossuth rádió)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.