Egyre többen drogoznak

Az új nemzeti drogstratégia tervezete szerint a kábítószer-fogyasztás hirtelen növekedése már a kilencedik, tizenegyedik évfolyamokban megfigyelhető. Szakértők szerint az új stratégiában nagyobb hangsúlyt kell kapniuk az ifjúságot védő közösségi akcióknak, mert így csökkenhet az „új belépők” száma. Jogszabályban tiltanák meg a függőséget okozó szerek bármilyen formában történő reklámozását és népszerűsítését, továbbá fokozottan ellenőriznék a kábítószer-fogyasztást kedvező színben feltüntető internetes tartalmakat.

Vona Adrienn
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cannabist a 9. évfolyamra járó fiúk 22,2 százaléka legalább egyszer már kipróbálta, míg a lányok esetében ez az arány 14,7 százalékra tehető. A 11. évfolyamon ez az arány a fiúk esetében 32,5 százalékra, a lányok esetében 24,5 százalékra emelkedett tavaly – derül ki az új Nemzeti drogstratégia tervezetéből, ami tegnap óta megtekinthető a Drogstrategia.hu weboldalon. A szakmai és társadalmi szervezetek a következő hetekben konzultációkon vitathatják meg a koncepciót a dokumentumot kidolgozó munkacsoporttal, de a www.drogstrategia.hu internetes oldalon bárki véleményezheti az anyagot. A tervezet részletesen foglalkozik a szerhasználat terjedésével. Kitérnek arra is, hogy a probléma az egész társadalom ügye, a fiatalok mégis többszörösen érintettek benne, hiszen a kábítószerek kipróbálása, alkalmi, illetve rendszeres használata erre az életkorra jellemző.
A tervezet elemzi az esetleges későbbi szerhasználatot előre jelző körülményeket is. Eszerint a családi problémák mellett sokat számít az iskolai légkör minősége is. A diákok iskolájukkal szembeni elégedetlensége a 7. és a 9. évfolyam között ugrásszerűen felerősödik. Szintén erre az időszakra jellemző a dohányzás, a lerészegedés előfordulási gyakoriságának kiugrása egyes csoportokban. A kábítószer-fogyasztás hirtelen növekedése a 9–11. évfolyamokban figyelhető meg. Az iskolai légkör jelentőségét jelzi, hogy a büntetést elsődleges pedagógiai eszközként alkalmazó iskolákban a diákok kudarcélménye kifejezettebb, szerhasználatuk is súlyosabb mértékű. Figyelemre méltó, hogy jelentős azok aránya, akik a dohányzást és az alkoholfogyasztást a 11., a kábítószer-fogyasztást pedig a 13. életévük előtt próbálják ki.
A tervezet szerint a droghasználat miatt kezelésbe kerülők többsége az „elterelés” (büntetés helyett kezelés) választása miatt kerül az ellátórendszerbe. Tavaly az eltereltek körében a leginkább alkalmazott, tehát elsődleges szer 82 százalékban a cannabis volt, emellett még stimulánsokat (11 százalékban) és opiátokat (4 százalékban) is használtak a megkérdezettek.
A szakmai anyag kidolgozói úgy vélik, elsősorban az injekciós és a többnyire már függő amfetaminhasználókra jellemző a rejtőzködés. A rejtett heroinhasználók száma 2000, az amfetaminhasználóké 2500, az összes injekciós szerhasználóé 2-5000 főre becsülhető. Többségük legfeljebb ártalomcsökkentő, például tűcsereprogramban jelenik meg. Egy jól körülírható csoportjuk a főváros egyes kerületeiben, zárványszerű elszigeteltségben él, igen rossz társadalmi-gazdasági körülmények között. A 25 évnél fiatalabbak inkább amfetamint, az idősebbek, különösen a 34 évnél is idősebbek főképp heroint használnak.
A dokumentum foglalkozik a szerhasználat megítélésével is, eszerint a népesség nagyobb része a droghasználatot nem bűnözésnek, hanem betegségnek tartja. A szakmai anyag szerint a kábítószer-használat erős elutasítása kétélű, kifejezhet védekezést, de – a megbélyegzés miatt – az érintettek kezelésre jelentkezését is nehezítheti.
Emlékezetes: az új drogstratégia tervezetének megalkotása azután kezdődött el, hogy Téglásy Kristóf, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) levezető elnöke 2010. december 16-án bejelentette, hogy a kormány nem tartja vállalhatónak a 2009 végén az akkori kormánypártok szavazataival elfogadott Nemzeti drogstratégiát, és új stratégia megalkotására készül. Ezt követően Grezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) vezetőjének irányításával felállt a 10 tagú szakmai munkacsoport, melyhez később csatlakozott Buda Béla pszichiáterprofesszor is.
A tervezet kidolgozói szerint az új stratégiában nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak az ifjúságot védő közösségi akciók, hogy csökkenjen az „új belépők” száma. Úgy látják, a megelőzésben új irányra van szükség, így például a társadalmi értékeket kifejező pozitív, egészséges magatartásmintáknak is meg kell majd jelenniük a drogstratégiában. A dokumentumból kiderül az is, hogy jogszabályban tiltanák meg a függőséget okozó szerek bármilyen formában történő reklámozását és népszerűsítését, továbbá fokozottan ellenőriznék a kábítószer-fogyasztást kedvező színben feltüntető internetes tartalmakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.