Egyszerre öröm és bosszúság

Ha már a pekingi olimpia ezüstérmét nem kapja meg – mert nagyon úgy néz ki, hogy azt sajnos nem fogja –, Pars Krisztián tegnap szerzett magának egyet a tegui atlétikai világbajnokságon, így aztán jelenleg mégiscsak ő a földkerekség második legjobb kalapácsvetője. Ahhoz, hogy a legjobb legyen, csupán hét centi hiányzott, így a szombathelyi Dobó SE 29 éves versenyzője egyszerre örül és szomorkodik.

Munkatársunktól
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pars Krisztián a pekingi olimpia után leginkább azzal szerepelt a híradásokban, hogy az ötkarikás játékok negyedik helyéről bizonyosan a második helyre sorolják, hiszen a kalapácsvetésben az ezüst- és a bronzérmes is megbukott a doppingvizsgálaton. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság el is vette a két fehérorosz dobótól a medálokat, a nemzetközi sportdöntőbíróság azonban tavaly júniusban visszajuttatta nekik… A NOB jelezte, hogy újabb vizsgálatot szeretne, ám azóta nincs fejlemény az ügyben.
Időközben Pars két éve a berlini vb-n negyedik lett – úgy, hogy akkor ő volt az első számú favorit, 18 megnyert verseny után, világranglista-vezetőként –, tavaly a barcelonai Eb-n viszont sérülések, betegségek után tulajdonképpen váratlanul szerzett bronzérmet. Idén sem alakult tökéletesen a felkészülése, ujjsérülése visszavetette, a világranglista harmadik helyezettjeként, 80,63 méteres idei legjobb eredménnyel azonban mindenképpen éremesélyesként érkezett a tegui világbajnokságra. S ebben az aranyesély is benne volt.
Ám az már a döntő elején nyilvánvalóvá vált, hogy igen nehéz dolga lesz. Az athéni olimpiai bajnok japán Murofusi Kodzsi és a pekingi győztes Primoz Kozmus is idei legjobbjával nyitott, 79,72-vel, illetve 77,50-nel, majd 81,03-ra és 79,39-re javítottak. Pars 77,26-tal kezdett, 78,84-nel folytatta, a harmadik helyen állt, ám hátra is kellett néznie: a német Markus Esser 78,56-tal, a fehérorosz Pavel Krivicki (ő nem a pekingi lebukottak egyike) 78,24-gyel üldözte. Murofusi harmadikra 81,24-et dobott, Pars pedig 79,97-re javított, amivel a második helyre lépett előre. S ott is maradt, de nem ennyivel, mert az utolsó sorozatban 81,18-ra röpítette a szert! Az aranyéremhez hét centi hiányzott – a japánnak két 81,24-es dobása volt –, de Pars Krisztián ezüstéremmel a nyakában is mosolygott a dobogón az eredményhirdetésnél.
– Kodzsi jó barátom, de itt nagy ellenfél volt, és alaposan meglepett. Három hónapja nem láttam őt dobni, és egyáltalán nem vártam, hogy 81 méter fölött teljesít. Az ezüst miatt boldog vagyok, de szomorú is, hogy nem sikerült megnyernem az aranyérmet. Nehéz verseny volt, mert az első, 77 méteres dobásra kellett építkeznem, ami egy ekkora téthelyzetben nem egyszerű feladat. Jobb kezdést reméltem, körülbelül olyat, mint Murofusi 79 métere volt. Amikor a nyári ujjsérülésem elmúlt, azt gondoltam, ebből hamar fel tudok állni, de kiderült, hogy a három hét alatt a begyakorolt mozgások egy része romlott, elveszett. Sajnos az ebből fakadó bizonytalanság sokáig megmaradt, ebből is adódott, hogy ma nem tudtam azt a kezdést megoldani, amit terveztem. A szerencse nem nagyon áll mellém. Ha nincs ez a sérülés, akkor 82 méter lehetett volna az eredményem – nyilatkozta később a szombathelyi Dobó SE 29 éves, 30 ezer dollárt is nyert versenyzője – az arany 60 ezret ért –, aki a magyar atlétika ötödik vb-ezüstérmét szerezte meg. Aranyunk továbbra sincs, de két év múlva megint reménykedhetünk.
Teguban diszkoszvetőinkben is bíztunk, ám a selejtezőben az idén 69,50 méterrel világranglista-éllovas, athéni ezüstérmes Kővágó Zoltán és a tavaly Eb-3. Fazekas Róbert is elbukott. Kővágó 62,16 métert dobott, ez csoportjában a hetedik, összesítésben pedig a 15. helyhez volt elegendő, így nem került a 12-es döntőbe. A fináléhoz 62,38 méter kellett volna. Fazekas pedig három érvénytelen kísérlettel esett ki…
A hétpróbázónők első versenynapja után Farkas Györgyi 3390 ponttal a 25. helyen áll.
A klasszikus női 100 méteres síkfutást az amerikai Carmelita Jeter nyerte meg, férfi 110 m gáton pedig a kubai Dayron Robles esett be elsőként a célba, ám őt utólag kizárták, mivel kezével akadályozta a kínai Liu Hsziangot, így az amerikai Jason Richardson lett a világbajnok.

Eredmények. Férfiak, kalapácsvetés: 1. Murofusi Kodzsi (japán) 81,24 m, 2. Pars Krisztián 81,18; 110 m gát: 1. Jason Richardson (amerikai) 13,16 mp; rúdugrás: 1. Pawel Wojciechowski (lengyel) 5,90 m; nők: 100 m: 1. Carmelita Jeter (amerikai) 10,90 mp; 400 m: 1. Amantle Montsho (botswanai) 49,56 mp; súlylökés: 1. Valerie Adams (új-zélandi) 21,24 m.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.