Első nap az iskolában

Kevesebb mint kilenc hónappal azután, hogy a szegedi Illés Mátén szívátültetést hajtottak végre, a kisfiú tegnap eltöltötte első napját az iskolában. Az őszi félévben magántanuló lesz, tavasztól azonban már teljes értékű diákként csatlakozhat társaihoz.

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány perccel reggel hét óra után kinyílik az Illés család szegedi házának kapuja, és az ajtóban megjelenik Máté, aki az iskolai tanévnyitó alkalmából már ünnepi öltözékben – sötét nadrágban és nemzeti motívumokkal díszített fehér ingben – tündököl. Az aprócska fiú jó házigazdaként beljebb invitál minket, és közben mosolyogva mondja, hogy édesanyjával együtt készülődnek a rendezvényre. Nagy nap ez Illésék életében.
Tavaly ősszel lapunk több riportot is közölt arról, hogy Máté hosszú hónapokig egyre reménytelenebbül várt a szívátültetésre. Végül 264 napos műszíves kezelés után, december 8-ára virradó éjjel kaphatott új szervet, és ezzel esélyt a teljes gyógyulásra. Az operáció után a kisfiú állapota folyamatosan javult, komplikációk nem merültek fel, így kezelőorvosai engedélyével most megkezdheti az első osztályt.
– Ahhoz képest, hogy minden rendkívüli esemény előtt rosszul alszik, az éjjel nyugodtan pihent – mondja már a nappaliban ülve Máté édesanyja, aki éppen teát főz kisfiának a frissen sült pogácsa mellé. Máté azonban kevésbé az evéssel foglalkozik – látszik, alig bír magával az izgalomtól –, inkább mesél az elmúlt napokról. – A múlt héten három napot gólyatáborban voltam. A foglalkozások reggel kilenctől délig tartottak, sokat játszottunk, rajzoltunk és festettünk. Nem volt ott mindenki, a leendő osztálytársaim közül húszan jöttek el. Találkoztam olyanokkal is, akiket már az óvodából ismertem, közülük Roland a legjobb barátom – újságolja. Közben elkészült a tea, ő azonban továbbra sem a reggelivel foglalkozik, egy-két kortyot hajlandó csak inni, majd felszalad az emeletre az iskolatáskájáért. Miután visszatér, elsőként a tolltartójával büszkélkedik nekünk, amelynek két fakkjában vonalzó, radír, olló, ceruzák és tollak sorakoznak. – Amikor Máté beteg volt, alsónémedi általános iskolás gyermekek ajándékot küldtek neki. Kapott játékokat, rajzokat és több vonalzót is, többek között ezt – mutat a tolltartóban lévő darabra Máté édesanyja. Mivel gyorsan halad az idő, Kispál Istvánné Márti arra kéri kisfiát, hogy vegye be a gyógyszert, pakoljon öszsze, és legyen menetkész, hogy ne késsenek el az évnyitóról. Máté – akire ekkorra már egy díszes fekete mellény is felkerül – felveszi a hatalmas iskolatáskáját, és édesanyjával elindulnak az iskola felé. Útközben Márti elmondja, hogy bár kisfia megkapta a magántanulói státust, egyelőre délelőttönként bejár az iskolába. Maszkot csak akkor fog viselni, ha a többiek betegeskednek körülötte. Ebédjét viszont már otthon fogyasztja el, mert az edényeit és evőeszközeit külön kell fertőtleníteni. Ahogy a főútra érünk, egy idős néni állítja meg Mátét és édesanyját. – Csak nem iskolába mész? – kérdezi mosolyogva az aszszony. – De igen, nagy nap ez a mi életünkben – sóhajt fel Márti.
Az iskolába érve, az aulában az intézmény vezetője köszönti Mátét, puszit nyom a fejére, majd viccelődve kérdi: – Mi a helyzet, elhozott az iskolatáska? A kisfiú erre csak elmosolyodik, s már indul is társai közé, egy perc, és elvegyül a tömegben. Rolandot azonnal maga mellé rendeli, rég nem látott barátként köszöntik egymást.
Az évnyitó után a gyerekek, így az elsősök is, bemennek az osztálytermeikbe, Máté egyelőre a hátsó sorban kap helyet. Ezután a tanító nénik rövid eligazítást tartanak a szülőknek, majd bezárul a terem ajtaja, és megkezdődik az első óra.
Hazafelé indul Márti, a séta közben osztja meg velem gondolatait: annak idején, amikor mindenki számára reménytelennek tűnt a helyzet, ő nem adta, nem adhatta fel. – Miután megműtötték, egyértelmű volt, hogy az idén elkezdi az iskolát, csak az volt a kérdés, hogy milyen formában teszi ezt Máté. Sokat fohászkodtam az égiekhez, hogy megérjük ezt a napot. Imáim meghallgatásra találtak, a fiunk visszakerült a közösségbe, és elkezdhette az iskolát – búcsúzik Máté édesanyja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.