Erősödtek a nagyok

Tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 475,97 pontos, 2,67 százalékos emelkedéssel, 18 315,83 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Munkatársunktól
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem befolyásolta tegnap a kereskedést magyar vonatkozású hír, ezért a hazai tőzsde együtt mozgott a külföldi börzékkel. Ez azt jelenti, hogy a BÉT is kivette a részét az európai és amerikai erősödésből. Králik István, a KBC Securities üzletkötője a távirati irodának elmondta: az OTP árfolyamának erősödését kissé segítette a svájci frank gyengülése, és ha az árfolyam a 220-230 forintos szint körül tudna megragadni, az pozitív hatással lehet az OTP-re és az egész bankrendszerre. A szakértő hozzátette: az utóbbi időben a befektetők túl gyorsan árazták be a gazdasági lassulást és az euróövezeti válság hatásait, ugyanakkor a jó makroadatokat, híreket emelkedéssel díjazza a piac. Példaként említette azt a hírt, hogy júliusban a vártnál jelentősebben nőttek az amerikai személyi kiadások.
Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője szerint nem világos, hogy mi táplálja a nemzetközi optimizmust, de azt pozitívumnak nevezte, hogy a tegnapi emelkedéssel „levegőhöz jutottak” a piacok. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a következő napokban a mostani emelkedés korrekciója következhet.
A Mol 170 forinttal, 1,04 százalékkal, 16 565 forintra erősödött, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 181 forinttal, 4,39 százalékkal 4301 forintra nőtt, forgalmuk 7,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 2,63 százalékkal, 507 forintra emelkedett, forgalma 256,8 millió forint volt. A Richter- papírok árfolyama 925 forinttal, 2,74 százalékkal, 34 625 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 440,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 126,8 millió forintos forgalom mellett 15 500 forintra erősödött.
A svájci frank tegnap valamelyest gyengült a forinttal szemben. Lapzártánk idején egy frankért 229 forintot adtak. Egy euróért ugyanekkor 273 forintot fizettek a bankközi piacokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.