Euróválság: most jön még a neheze?

Munkatársunktól
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lehető legrövidebb időn belül meg kell teremteni az euróövezeti országok gazdasági irányítása feletti felügyeletet – fogalmazott Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke tegnap egy párizsi konferencián. A távirati iroda összefoglalója szerint Trichet azt mondta, ha az adósságszolgálati válság rendezése ügyében nem sikerül dűlőre jutniuk az egyes országoknak, akkor meg kell teremteni a központi döntéshozatal lehetőségét. – Az európaiak egy napon konföderációban élhetnek majd – jelentette ki az EKB első embere.
Jean-Claude Trichet úgy látja, az euróövezetnek nagy árat kellett fizetnie a stabilitási és növekedési paktum 2005-ös fellazításáért. Kifejtette, a globális pénzügyi válság felfedte a tizenhét tagú euróövezet szigorúbb gazdasági irányítás alá vonásának szükségességét. Közben az EKB azt közölte, hogy a központi banknál elhelyezett egynapos betétek állománya 151 milliárd euró volt szeptember 2-án, ami új éves csúcsot jelent. Elemzők szerint ez azt jelzi: erősödik a bizalmatlanság az euróövezeti bankszektorban.
Ugyancsak nem utal a helyzet javulására Robert Zoellicknek, a Világbank elnökének azon kijelentése sem, miszerint ősszel újabb veszélyes időszakba juthat a világgazdaság. Úgy látja, miközben a világ más nagy gazdasági központjai lassuló növekedéssel és bizalomhiánnyal szembesülnek, a növekedési motorral felvértezett Kínának szerkezeti reformokat kell végrehajtania. Márpedig mindez csak ronthatja az euróövezet kilátásait. – Az eurózóna adósságválságának legrosszabb része még hátravan – állította Wolfgang Münchau, a Financial Times publicistája tegnapi elemzésében. Hangsúlyozta, a túlélés kulcsa az övezet gazdaságának élénkülése lenne, ám pillanatnyilag minden ez ellen hat. Ennél jóval optimistább képet festett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ausztráliai látogatása során. – Az euró és az európai gazdaság ellenálló – nyilatkozta a canberrai parlamentben újságírók előtt a Portfolio.hu beszámolója szerint.
Ugyancsak tegnap Angela Merkel német kancellár határozottan elvetette Görögország euróövezeti kizárásának lehetőségét. „A kizárással dominóhatást váltanánk ki, ami káros lenne pénzügyi rendszerünkre nézve” – szögezte le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.