Fél évtizedes kálvária

Tarics Péter
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen öt éve annak, hogy a felvidéki Nyitrán megtámadták és megverték Malina Hedviget, amikor szigorlatozni indult a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemre. Mint ismeretes, azért verték meg, mert magyarul – természetszerűen anyanyelvén – beszélt, illetve útbaigazítást adott egy tőle segítséget kérő, magyar rendszámú autó utasainak. Akkor ő még egyetemi hallgató volt, ma már kétgyermekes, diplomás családanya, aki férjével és gyermekeivel együtt boldog családban él. Azóta is csodálni való a kitartása, szívóssága, tisztességes kiállása és konok igazságtudattal megáldott jelleme. Bár az azért néha eszünkbe jut: miért éppen erre a törékeny asszonyra mérte ezt a perekkel, gyanúsítgatásokkal, megaláztatásokkal teli megpróbáltatást a sors?
Hol is tart ma a Malina Hedvig-ügy? Van-e egyáltalán ügy? Igen, van, csak kevesebbet beszélnek róla, mert a felvidéki asszony kiegyensúlyozott családi életén a bulvársajtó nem tud olyan jót csámcsogni, mint mondjuk megveretésén, bemocskolásán. Van tehát ügy, Malina Hedvig kálváriája ugyanis még ma – öt évvel brutális megtámadása és megverése után – sem zárult le. Sőt: a hatalom mintha szándékosan elkenné az ügyet, hiszen mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy lejárassa őt. Ez érvényes a mostani szlovák kormányra is, bár Hedviget még a Fico-kormány képviselői, elsősorban maga a volt miniszterelnök és belügyminisztere próbálta indokolatlanul bemocskolni. Sokaknak csalódás, hogy a Radicová-kormány pedig mintha konzerválni akarná a kialakult helyzetet. Jelenleg az új főügyésztől, Jozef Centéstől várja mindenki a megoldást, de őt még hivatalosan nem nevezte ki Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök, bár a szlovák parlament nyár előtt bizalmat szavazott neki.
A Malina Hedvig-ügy hátterében kirajzolódtak a titkosszolgálati módszerektől sem mentes nagypolitikai játszmák erővonalai is. Ma már ugyanis senki nem beszél Szlovákiában arról, hogy Hedvig ügyében a hatóságok és azok illetékes vezetői visszaéltek hivatali jogkörükkel, illetéktelenül kezeltek személyes adatokat és rágalmazást követtek el. Nem beszélve arról, hogy megsértették az ártatlanság vélelmének elvét is, hiszen Hedvigről azt állították – és öt év azt állítják –, hogy hazudik, ezt azonban jogerős bírósági ítélet mindmáig nem erősítette meg. A politikai színjáték kulisszatitkaiba az utca embere nem lát bele, ezért sokak számára ködössé vált az egész. Ami most folyik – pontosabban fogalmazva: folytatódik –, az valóban ködösítés, a hamis és az igaz információk tudatos, tervezett, időzített és koncepcionális adagolása és vegyítése a közvélemény számára annak érdekében, hogy az egész ötéves folyamat képlékennyé váljon, s hogy Hedvig tisztességében meginogjanak az emberek.
A szlovák igazságszolgáltatás Hedvig ügyében meglehetősen lejáratta saját magát, hiteltelenné vált. Ez a helyzet nehezen fog megváltozni a közeljövőben, hiszen a fontos pozíciókban ugyanazok ülnek, akik az elmúlt években. Az állam eddig sem védte meg Hedviget, nem szolgáltatott neki igazságot, sőt: most tovább húzza az ügyet. A jelenlegi szlovák kormány és a belügyminiszter szinte teljesen közömbösen viseltetik az ügy iránt. Pedig a hatóságok eddigi törvénytelenségeit sürgősen orvosolni kellene. Ehelyett egy ártatlan, tisztességéről ismert emberből próbálnak bűnözőt kreálni.
Tavasszal elkészült a Hedvig ügyére vonatkozó legújabb orvosi „szakvélemény”, amely már-már koncepciós pert készít elő a megvert felvidéki asszony és ügyvédje számára, s amely az eddigieknél még terhelőbb Malina Hedvigre nézve, teljesen új verziót, új mesét kreálva. A pozsonyi Komensky Egyetem Orvostudományi Karának dékánja, Peter Labas által készített jelentés szerint ugyanis Hedviget nem verték meg, hanem sérülései korábban keletkeztek. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy Dobroslav Trnka volt főügyész korábban azt mondta, hogy ezen az orvosi szakértői jelentésen múlik: ejtik-e a hamis tanúzás vádját (jelenleg eljárás van folyamatban Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával), vagy bíróság elé állítják Malina Hedviget.
Ennek teljesen ellentmond az a tény, hogy azok a nyitrai orvosok, akik azonnal, a lány megverését követően látták el 2006 augusztusában Malina Hedviget, egyértelműen azt állítják, hogy megverték őt, s erre több bizonyítékot is szolgáltattak. Ennek ellenére az orvosi kar dékánja (öt év elteltével…) most mégis arra a következtetésre jutott, hogy zúzódásai régebbi eredetűek voltak, és az ajkát maga harapta meg.
A szlovák rendőrség és az ügyészség az elmúlt öt év alatt olyan hibákat és mulasztásokat követett el, amelyek befolyásolták a bizonyítékok értékelését. Egyes bizonyítási eljárásokat vagy törvénytelen módon, vagy egyáltalán nem végeztek el, és ezáltal örökre elvesztek, mert megismételhetetlenek. A hatósági mulasztások lényege az, hogy a nyomozás során Malina Hedvig tanúvallomásának több részletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem vizsgálták ki, illetve elhallgatták.
Ma már egyértelmű az is, hogy Hedvig drasztikus kihallgatása is a hatalom koncepciójának része volt, aminek semmi köze sincs a büntetőeljárás-joghoz, sokkal inkább a politikához. Elindultak egy úton, amelyet hazugságokkal köveztek ki. Próbáltak bizonyítékokat gyártani ellene, hogy elveszítse a hitelességét, és ezzel a lejáratása nemzetközi visszhangot kapjon. Ezt bizonyítja az is, hogy az ügyét úgy zárták le, hogy a támadás után körülötte lévő tanúkat – orvosokat, tanárokat – nem hallgatták ki. Ez természetesen nem a véletlen műve volt.
A módszeres megfélemlítés 2006. szeptember 12-én folytatódott, amikor Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Hedvig hazudik, kitalálta az egészet, nem is verték meg. A Fico-kormány ezt a koncepciót vitte végig.
Már több mint egy éve új kormány van Szlovákiában, a Malina Hedvig-ügy azonban semmit sem lépett előre. Sőt: a tudatos, tervezett és koncepciós lejárató kampány és rágalomhadjárat továbbra is erőteljes Malina Hedvig ellen. Nem bírják elviselni, hogy Hedvig „hazudozásának” bizonyítása eddig sikertelen volt. Nem tudják elviselni, hogy – a történtek ellenére – Hedvig teljes életet él, lelkiismeretesen nevelve két gyermekét. A hatalom szemében az is szálka, hogy életvitelével, viselkedésével, minden megnyilvánulásával ugyanazt a becsületességet és őszinteséget deklarálja, amint azt öt évvel ezelőtt, államvizsgázó diáklányként is tette. Ezt mindazok nevében határozottan állítom, akik abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megismerhettük Malina Hedviget.
A felvidéki magyarság nagy része és a magyarországi közvélemény egyaránt hisz Malina Hedvignek és bízik benne, sőt: nyilvánosan is deklarálja vállalását, igazságát. Ennek méltó bizonyítéka, hogy a közelmúltban Révkomáromban ünnepélyesen megkapta a Szörényi Levente által alapított Árpád-pajzsot.
Felmerül a kérdés: mit tehet egy bizonyítottan ártatlan fiatal családanya egy egész államapparátus ellen, amely szinte mindent megtehet – és meg is tesz – ellene a „demokrácia” és a „jogállamiság” nevében? Csak reménykedni tudunk abban, hogy Hedvig ügyvédje az eddigiekhez hasonló bátorsággal és igazságtudattal védi majd őt, és olyan jogi, emberi hátteret, védelmet nyújt a fiatalaszszonynak, hogy lesz ereje végigjárni ezt a kálváriát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.