Felpörög az otthonvédelmi bizottság

A gazdasági bizottság elnöke szerint két héten belül elkészülhetnek a bajba jutott hiteleseket érintő újabb intézkedések. A most létrehozott otthonvédelmi bizottság feladata éppen az lesz, hogy az árfolyamrögzítés mellett vizsgálja, hogyan ellenőrizhetik a bankoknál a kamatcsökkentést és a kezelési költségek számlázását. Szeptember végén állhat fel a nemzeti eszközkezelő.

Munkatársunktól
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konkrét lépésekről Rogán Antal még nem nyilatkozott, azokról ugyanis szakmai egyeztetés után döntenek. Azt ugyanakkor elmondta, hogy a tiszta lappal indulás lehetőségét egyelőre nem vetik fel újra. A korábbi tervekben ez utóbbi is szerepelt, azazhogy az adóssal szembeni követelés nem haladhatja meg a jelzáloggal terhelt ingatlan értékét. A tiszta lappal való indulás joga ugyanakkor legfeljebb azoknak érdekes, akik már végképp nem tudják fizetni a hiteleiket. A cél ezért az, hogy ha lehet, akkor az emberek vissza tudják fizetni a hiteleket, és meg tudják tartani saját lakásaikat – írja Rogán Antal Hír TV-nek adott szombati nyilatkozatára hivatkozva az MNO.hu. Rogán nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a kormány ennek érdekében olyan lehetőségeket is vizsgál, hogy hogyan lehetne a kedvező változások esetén a kamatcsökkenést is számon kérni a bankokon. A politikus szerint vizsgálják továbbá azt is, hogy a bankok valóban megfelelő módon végzik-e a kezelési költségek számlázását, vagy esetleg ennek további szabályozására van szükség.
Ugyancsak szombaton a bankszövetség főtitkára is nyilatkozott a Kossuth rádiónak. Mint elmondta, véleménye szerint a bankok komoly összeggel fogják támogatni a devizahiteleseket segítő eszközkezelőt, amely szeptember végére állhat fel. Szólt arról is, hogy megfordult a trend, és a devizahitelesek közül egyre többen érdeklődnének az árfolyamgát iránt. Kovács Levente azt is elmondta, most a nemzeti eszközkezelő kiépítése napirenden van, és egy olyan új rendszert próbálnak kialakítani, ami akkor segít, ha valaki szociálisan nehéz helyzetbe került, és számára a bank más reális megoldást nem tud kínálni. E helyzetben ezzel a lehetőséggel megoldhatók a lakásgondok, még ha úgy is, hogy a továbbiakban bérelni kell a lakást.
A nemzeti eszközkezelő beindulásának valóban itt a legfőbb ideje, ugyanis izzasztó hónap áll a magyarországi frankhitelesek mögött. A Portfolio.hu összeállítása szerint többségük hitelének még soha nem volt olyan magas a törlesztési árfolyama, mint a múlt hónapban. Mivel a frankárfolyam hatalmas ingadozást mutatott, vannak „szerencsések”, akik alig több mint 230 forinton törlesztettek, mások viszont 260 forintnál magasabb frankárfolyamot voltak kénytelenek kigazdálkodni. A legjobban azok jártak, akik a múlt hétfőn (29-én) törlesztettek, a legrosszabb árfolyammal pedig a 10-én törlesztők szembesülhettek. Utóbbiak havi terhe egyetlen hónap alatt több mint tízezer forinttal is nőhetett az internetes szaklap összeállítása szerint. Az ugyanakkor nem mindegy, melyik banknak tartozik a devizahiteles, hisz mindenhol máskor és másképp állapítják meg a törlesztés árfolyamát. Egy közös pont azonban van ezekben: minden devizaalapú lakáshitel esetében a bank saját középárfolyamát, vagy ennek hiányában a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell használni egy tavaly év végén hatályba lépett jogszabály értelmében. Az időzítés azonban bankonként és sok helyen hitelszerződésenként is eltér: míg az OTP-nél mindenkinél 3-i árfolyamot vesznek figyelembe a 4-i törlesztőrészlet-levonáshoz, a Budapest Banknál 10-i – ezért most az ő ügyfelei jártak a legroszszabbul –, az Erste Banknál pedig 15-i középárfolyamon történik a törlesztőrészlet megállapítása, és ekkor vonják le az összeget is. A bankok többségénél a hitelszerződésben megállapított, illetve a folyósítás szerinti fordulónap a döntő. Akinél ez éppen munkaszüneti napra esik, általában a következő munkanap megfelelő árfolyamadata a mérvadó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.