Gráf József is érintett a GMO-ügyben?

Gráf József volt MSZP-s földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felügyelőbizottsági (fb) tag volt annál a jelenleg felszámolási eljárás alatt álló cégnél, amely Romániából importálta, majd terítette az országban a GMO-szennyezett kukorica-vetőmagot. Miután az illetékes hatóságok feltárták, hogy a két amerikai multi, a Pioneer és a Monsanto által forgalomba hozott vetőmag génmódosított tételeket tartalmazott, több ezer hektárnyi szennyezett területen rendelték el az ültetvény beszántással történő megsemmisítését.

Torkos Matild
2011. 09. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sziget-Chem Kft., amelynek felügyelőbizottságában – egészen a cég felszámolásáig, vagyis 2011 júniusáig – ott ült a volt agrárminiszter is, furcsa módon a Monsanto romániai cégétől vásárolt ötezer zsák vetőmagot. A laborvizsgálaton 196 zsák tartalmáról derült ki, hogy GMO-szennyezett, pedig a cég a magyarországi agrárpiacon is hosszú évek óta „nagy erőkkel” jelen van vegyszereivel és szabadalmaztatott vetőmagfajtáival.
Azért is meglepő, hogy a Sziget-Chem Kft. Romániából importált kukorica-vetőmagot, mert az agrárágazatban köztudomású, hogy a szomszédos országban engedélyezett a Monsanto által kifejlesztett Mon810 rovarölő hatású, kukoricamoly-ellenálló genetikailag módosított (GM-) kukorica termesztése is. Vagyis ott nagyobb a veszély arra, hogy génmódosított kukoricaszemek belekeveredjenek a GMO-mentes vetőmagba, mint nálunk, ahol ennek a fajtának a termesztése törvényileg tiltott.
Ráadásul információink szerint a behozott vetőmagszállítmány a 2008. évi kukoricatermésből származik; ebben az évben Romániában 8000 hektáron – az eddigi adatok szerint a legnagyobb területen – termesztettek GM-kukoricát. Merőben szokatlan az is, hogy hároméves vetőmagot adtak el a magyar gazdáknak akkor, amikor Magyarországot Európa második legnagyobb vetőmag-előállítójaként tartják számon.

*

Gráf József számára kifejezetten kínos lehet a Sziget-Chem szerepe a botrányban, hiszen Gráf agrárminiszterként kifejezetten GMO-ellenes politikát vitt, legalábbis a politikai nyilatkozatok terén – és egy idő után. Még 2006-ban ugyanis – amint az az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának egy akkori ülésén kiderült – Gráf tárcája a háttérben kidolgozta az úgynevezett koegzisztenciatörvényt, amely a génmódosított és a hagyományos növények egymás mellett termesztésének lehetőségeit szabályozta volna. E jogszabály végül 2006-ban egy Ángyán József és több mellé álló civil szervezet által kezdeményezett parlamenti nyílt vitanap miatt kapott gellert. Ezt követően fogadták el a képviselők egyhangú szavazásával a GM-növények hazai termesztését tiltó törvényt.
Az Élőlánc Mozgalom által kezdeményezett eszmecserén Gráf már arról beszélt, hogy „a MON 810-es fajták termesztéséhez Magyarországnak nem fűződik érdeke”. És Gráf József volt az is, aki úgy nyilatkozott agrárminiszterként immár 2007-ben, hogy Magyarországra nem hoznak be génmódosított (GM) takarmányt még akkor sem, ha nem lenne elegendő a magyar készlet az állatok etetésére. Fenn akarja tartani Magyarország GMO-mentességét, ugyanis Magyarország Európa második legnagyobb vetőmag-előállítója, a GMO-mentesség ezért gazdasági érdek – hangoztatta miniszterként Gráf.
Amikor Gráf József 2008-ban hazánkat képviselte New Yorkban az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésszakán, egy telefoninterjúban arról számolt be, hogy az amerikai–magyar agrárkapcsolatok legkiélezettebb kérdése a GMO-termékek forgalomba hozatalának és termesztésének magyarországi engedélyezése, ám igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a kormány génmódosított termékeket elutasító álláspontja nem változott.
Ezért is különös, hogy éppen az a cég tűnik fel a génszennyezési botrányban, amelynek felügyelőbizottságában éveken keresztül ott ült Gráf József, akit minisztersége idején jórészt fia helyettesített.
Ráadásul a Sziget-Chem Kft. éppen a botrány évében kerül csődhelyzetbe, majd felszámolási eljárás alá, vagyis a gazdák, akiknek ki kellett szántaniuk a kukoricaültetvényt, a kártérítési igényeiket a vetőmag-forgalmazóval szemben elfelejthetik. A Népszabadság úgy tudja, a Szigetvár környéki hét gazda, akikhez a Sziget-Chem igazgatója szerint a 196 zsáknyi GMO-szennyezett vetőmag került, amiatt sem perelhetné sikerrel a céget, mert a 30-40 milliós kárigényük mellett a társaságnak is van velük szemben 40 milliós követelése a kifizetetlen vásárlásaik miatt. Vagyis nem lehet kizárni azt sem, hogy a gazdák egy része „hitelbe” kapta a GMO-szennyezett vetőmagot.
Ismert, az agrártárca úgy döntött, 360 ezer forintot fizet hektáronként kártérítésként azoknak a gazdáknak, akiknek ki kellett pusztítaniuk az ültetvényüket. Az egyik internetes szaklap vitafórumán a hozzászóló gazdák elfogadhatónak és méltányosnak ítélték az összeget.
Ennek ellenére több száz hektárnyi szennyezett kukoricatábla tulajdonosa megtagadta az ültetvény beszántását, vagyis a hatósági döntés végrehajtását. Ezzel párhuzamosan a kifogásolt vetőmagot értékesítő Monsanto – miközben bírósági perben vitatja a magyar illetékes hatóság közigazgatási határozatát – információk szerint olyan ajánlattal állt elő a kormányzat számára, hogy a betakarított termést kiszállítja az országból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.