Ha lassan is, de nő az eurózóna

Hírösszefoglaló
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha mérsékelt ütemben is, de folytatódik a növekedés az euróövezetben – fejtette ki hétfőn az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának rendkívüli ülésén, amit az euróövezet helyzetéről tartanak. Jean-Claude Trichet elmondta, hogy a térség egészében általában véve viszonylag jók a reálgazdasági mutatók, ugyanakkor marad a fölöttébb nagy bizonytalanság, nem utolsó- sorban a pénzpiacokon az utóbbi időben tapasztalható feszültségek miatt. A bankelnök szerint a bizonytalanság azokkal a költségvetési és gazdaságpolitikai kiigazításokkal hozható összefüggésbe, amelyeket az euróövezeti és más fejlett országok alkalmaznak költségvetésük kiegyensúlyozása céljából. Trichet egyszersmind sürgette az euróövezet kormányait, minél előbb valósítsák meg azt a mentőcsomagot, amelyről a júliusi 21-i csúcstalálkozón döntöttek az európai adósságválság rendezése érdekében. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök szerint a megegyezés már nincs is messze: legkésőbb szeptember közepén megszülethet a kompromisszum. Mint elmondta, szeptember 16-án informális eurócsoport-találkozót tartanak Lengyelországban, márpedig addigra ki kell alakulnia az egyetértésnek a döntéshozók között.
Míg Trichet nem beszélt konkrét számokról, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozásai kiszivárogtak. Az olasz ANSA hírügynökség által megszerzett IMF-dokumentum szerint az idei euróövezeti gazdaságnövekedés 1,9 százalék lesz az eddig becsült 2 százalék helyett, a jövő évi növekedési adatot 1,7 százalékról 1,4 százalékra változtatta a Valutaalap. A washingtoni székhelyű szervezet az idei évre 1,6 százalékos amerikai gazdaságnövekedéssel számol, miután két hónapja még 2,5 százalékosat valószínűsített. A jövőre várt növekedési ütemet 2,7 százalékról 2 százalékra fogta vissza. Az olasz hírügynökség szerint az új előrejelzések az IMF szeptemberben ismertetendő féléves Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook) című dokumentumában szerepelnek majd.
Idetartozó hír, hogy Christine Lagarde a gazdaság mai problémáinak kezelésére az enyhe pénzügypolitika, mindenekelőtt az alacsony kamat politikájának folytatását javasolta hét végi felszólalásában a központibank-vezetők éves konferenciáján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.