Halk szavú, gyengéd borok Noszvajon

PINCESZER

Varga Klára
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép, áttetsző, sárgás musttal, muskotályos szőlővel, tömör pogácsákkal és egri csillaggal várták az Év pincészete 2011 díjátadóján az ünneplőket Noszvajon, Egertől 12 km-re, a Thummerer Pincészetben. A vulkáni tufába vájt barlangpince látványa, a sziklafal és fölötte a zöld erdőkabát meg a kék ég a kora ősz ízeivel együtt olyan atavisztikus teljességet adott a léleknek, hogy nem volt egyszerű továbbtessékelni a vendégeket a hatalmas tartályok irányába. Pedig Thummerer Vilmoséknál éppen zajlik a szüret, de ez csak a vastag, hömpölygő mustillatból és néhány dühös darázs jelenlétéből derült ki.
Az idén debütáló egri csillag cuvée egyébként nagy jótétemény az egri borvidékre és az alkalmi borfogyasztókra nézve egyaránt. Thummereréké például 15 százalék leánykából, 35 százalék királyleánykából, 15 százalék chardonnay-ból, 15 százalék sauvignon blanc-ból és 20 százalék traminiból adja ki azt az üde, gyümölcsös-virágos körkörös ízt, ami miatt könnyen válhat belőle családi ünnepek bora, mert mindenkinek másért ízlik.
Barlanglakás, barlangmosdó mellett pompás járatokon át vitt az utunk, amerre hatalmas hordókban, palackokban érlelődik a bor, kisebb hordókban barrique-olódik, máshol már muzeális korba ért, s várja, rányit-e egyszer mégis valaki.
Thummererék 1984 óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal. 90 hektáron kizárólag saját telepítésű szőlőkből készül boruk ilyen szépséges nevű dűlőkből, mint az egri Áfrika, Vidra, Mészhegy, a noszvaji Tekenőhát, Kőkötő, Csókás, a novaji Juszalagos, a szomolyai Nagyvölgy, Szérőhely. Legújabban az egri Nagyeged dűlőn telepítettek a nagyegedi egri bikavér superiorhoz szükséges fajtákat. Új telepítésű két hektáron a csókaszőlő, és a legújabb kadarka-klónjelöltek közül néhány változat. A eeinsbergi kutatóintézet engedélyével cabernet dorsát is ültettek.
A díjátadóra is a több mint száz évvel ezelőtt a sziklába vájt barlangok egyikébe voltunk hivatalosak. Igaz, tömzsi kőoszlopait tekintve inkább gondolnánk román kori altemplomnak vagy Árpád-kori várbelsőnek, mint egy mai borászat éttermének. A kollektív teljesítményt elismerő Év pincészete díjat 85 szakmabeli (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Magyar Bor Akadémia, Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége) ítélte idén a Thummerer családnak és munkatársaiknak. Második helyen a Tokaj Kereskedőház végzett, a harmadik az Ikon Pincészet lett. A díjátadót, amelyen 2010-es királyleánykával és kékfrankos-merlot rozéval koccintottunk, a boros-pálinkás pult mellől felügyelte a vándordíj virgonc figurája, Madarasi István szobrászművész Szőlősgazda című alkotása.
S aztán vidéki ízekkel, házi kenyerekkel kezdődött az ünnepi lakoma. Még a hatalmas tartályok közelében hessegettük a darazsakat, miközben Thummerer Vilmos arról mesélt, hogy amikor a Loire mentén először látott belülről egy nagyobb pincészetet, nem hitte: az övé is ilyen lehet egyszer. A franciás élményekből a tányérokra is jutott: sertés rillette-et kaptunk búzacsírával, a franciáknál ezt a kenhető húsos krémet („húslekvárt”) nevezik a szegények pástétomának. Remekül illett hozzá a 2009-es chardonnay battonage. Maradandó ízélmény volt a fahamuba hempergetett hegyvidéki kemény sajt és a zsendice is, kolbász, de a hajszálvékonyra vágott füstölt karaj sem maradt a tányérokon. Liba combja, melle jött utána, ropogósra sütve, almával, és rá 2007-es egri bikavér.
Hosszan szagolgattam, mi az az illat ott, legelöl: rózsabors, zöldbors talán? Vagy gombaillat? Borjúragu került a cseréptálból julienre vágott zöldségekkel, tepsis krumplival, kovászos uborkával, és Vili papa 2006-os cuvée-jével. Finoman fűszeres, csokoládésan elegáns, mégis pózmentes vörösbor. Kipróbáltuk a szilvalekváros buktához is, szerintem a két íz elbeszél egymás mellett, de van az asztalnál, akinek ez így az igazi. A savanykás, igazi klasszikus nagymama-lekvárhoz és az omlós, vékony buktatésztához 2008-as késői olaszrizling érkezett. Október végén … – ez a könnyed desszertbor neve. Selymesen keretezte, körbesimogatta a kissé újragondolt parasztsütemény tiszta ízeit.
A lakomát a halk szavú, gyengéd borok után harsány, jókedvű, szertelen 2010-es tramini törkölypálinka zárta, amely a HunDeszten (a magyarországi pálinkák országos versenyén) champion díjat kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.