Herzog-per: fordulat az eljárásban

Folytatódik a Herzog-per Washingtonban. Az illetékes washingtoni bíróság pénteken elutasította a magyar állam fellebbezését, továbbá a per alapját képező negyvennégy festmény közül tizeneggyel kapcsolatban az örökösök igényét.

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint két évtizede követelik jogi úton a Herzog-örökösök a magyar államtól és a felügyelete alatt álló több múzeumától, hogy szolgáltassa vissza a birtokában lévő műtárgyakat. A holokauszt időszaka alatt lefoglalt műgyűjteményben Lucas Cranach-, El Greco-, Velázquez-, Francisco de Zurbarán-, Renoir- és Monet-alkotások is találhatók. Az örökösök a Fővárosi Bíróságon 2000-ben első fokon pert nyertek, az ítélet ellen a magyar állam fellebbezett, és a Fővárosi Ítélőtábla 2008-ban jogerősen elutasította az örökösök keresetét.
A híres műgyűjtő, Herzog Mór Lipót unokája, Marta Nierenberg ekkor nem fordult panasszal a strasbourgi nemzetközi bírósághoz – amelynek döntése kötelező érvényű lett volna hazánkra nézve –, hanem küzdelme színhelyét Amerikába tette át: 2010 júliusában a család egy ifjabb tagja, David de Csepel 44 műtárgyért, több mint százmillió dollár perértékben indított pert.
A per első szakaszában a magyar állam ellenvetése volt, hogy a washingtoni bíróság nem illetékes ez ügyben, továbbá az 1973-as amerikai–magyar vagyonjogi egyezmény során a keresetlevélben megjelölt igényt már rendezte a Magyar Népköztársaság. A bíróság az elmúlt hét végén úgy döntött, az 1973-as egyezmény nem zárja ki, hogy Herzog-örökösök a műtárgyakat visszaigényeljék. Ugyanakkor a per alapját képező 44 festmény közült 11-gyel kapcsolatban az örökösök igényét elutasította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.