Ismerik Kadhafi rejtekhelyét

A Líbiát vezető Átmeneti Nemzeti Tanácsban állítólag már tudják, hogy hol rejtőzködik az ország eddigi vezetője, Moammer el-Kadhafi ezredes. Ugyancsak a tanács közölte, Kadhafi két fia is Báni Valid városban bujkált, de mostanra távoztak.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaif al-Iszlám és Mutasszim Kadhafi állítólag megakadályozta a város feladását, pedig folytak a tárgyalások a helybéli, Kadhafihoz hű csapatokkal, ám mivel az egyeztetések során is folyamatosan lőttek a város védői, nem lehetett komoly eredményt elérni. Szaif al-Iszlám állítólag dél felé távozott még szombaton, most ismeretlen helyen tartózkodik. Jelenleg még négy település – Báni Valid, Dzsufra, Szabha és Szirt – van a régi rendszer irányítása alatt. Az ezredesről elképzelhető, hogy Báni Validban van, de az átmeneti kormány nem árulta el a tartózkodási helyét. A felkelők szerint gyaníthatóan Kadhafi egyik fia, Szaadi áll a védők élén, de a becslésük szerint száznál nincs több katonája. A várost három oldalról körülvették, és 24 órán belül várható a támadás ellene.
Egy nappal azután, hogy kiderült, amerikai és brit kapcsolatai is voltak a líbiai vezetőnek, Tripoliban olyan dokumentumok kerültek napvilágra, amelyek szerint kínai vállalatok júliusban 200 millió dolláros fegyverügyletet ajánlottak Kadhafi csapatainak. A Reuters hírügynökség nem tudta ellenőrizni az idézett jelentések és a dokumentumok hitelességét, egyes szakértők azt mondták, hogy kételkednek, illetve nem biztosak a jelentések valódiságában. Brüsszelben egy magas rangú NATO-tisztviselő nagyon valószínűtlennek tartotta a jelentések valóságtartalmát. Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő közölte, Kadhafi képviselői az idén júliusban Kínában jártak, hogy fegyvert vegyenek, de megállapodás nem született, és fegyvereket sem szállítottak. Mint mondta, a líbiaiak kínai cégek képviselőivel tárgyaltak. Hozzátette, hogy Kína szigorúan tartja magát az ENSZ Líbia ellen elrendelt fegyverszállítási embargójához.
A líbiai lázadók soraiban harcoló dzsihádisták megpróbálják megdönteni a Kadhafi-rezsimet követő tripoli kormányt, hogy egy vallási előírások szellemében igazgatott államot hozzanak létre – állította amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva a Washington Times. Az amerikai kémszolgálatok fokozott figyelmet fordítanak a líbiai lázadók között harcoló iszlamista elemekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.