Kadhafi szülővárosa a cél

Líbiában meghatározó külföldi szerepvállalással történt rezsimváltás – lényegében ezt közölte tegnap az intervencióban élen járó Franciaország külügyminisztere, amikor Berlinben szemére hányta a német diplomáciának visszafogottságát. A felkelők közben a fővárosból elűzött vezető, Kadhafi szülőhelye, a máig ellenálló Szirt ellen vonulnak.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO katonai beavatkozása nélkül a líbiai hatalomváltás nem valósulhatott volna meg – hangsúlyozta tegnap Berlinben a francia külügyminiszter a német nagyköveti konferencia vendégeként mondott beszédében. Alain Juppé úgy vélekedett, hogy „csakis a nemzetközi közösség katonai intervenciója tette lehetővé az igazi vérontás megakadályozását az észak-afrikai országban”. A katonai intervenciótól tartózkodó német diplomáciának szánt szemrehányásra Guido Westerwelle német külügyminiszter meghunyászkodással válaszolt, elismerve, hogy Berlin rosszul mérte fel a beavatkozás esélyeit és kockázatait. Megfigyelők szerint Westerwelle közelgő bukásában ennek a kudarcnak is szerepe lehet. A vezetők azonban megállapodtak, hogy a nézeteltérés már a múlté.
Bár Juppé egyértelmű fordulatról beszélt, abban még a felemelkedő líbiai hatalom, a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa (ÁNT) sem tűnik biztosnak. A testület vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalíl egy dohai konferencián úgy fogalmazott: Kadhafi továbbra is veszélyt jelent az országra és a világra nézve.
Miután a fővárost, Tripolit többé-kevésbé elfoglalták, a lázadók most a volt vezető szülővárosa, Szirt ellen vonultak. Azt senki sem tudja, hogy Kadhafi hol rejtőzködik, elhagyta-e egyáltalán Tripolit, vagy délre ment ellenállni, de abban is van logika, hogy a végső helytállásra ott akar sort keríteni, ahonnan pályája elindult. A felkelők ultimátuma a településnek: „megadás vagy felszabadítás”.
Erősen kérdéses, hogy a felkelők uralma alatt milyen irányt vesz az ország. A jövőből ízelítőt adtak, amikor bejelentették, hogy tízezer foglyot szabadítottak ki a börtönökből azóta, hogy a múlt héten behatoltak Tripoliba. Szintén a jövőre utal az is, hogy egy befolyásos kelet-líbiai törzs, az Obeidat radikális iszlamistákat vádolt meg a felkelők katonai parancsnokának, Abdel-Fattah Júnisznak a megölésével. Közölték: maguk szolgáltatnak igazságot, ha az ÁNT a ramadán végéig nem fedi fel, kiket gyanúsít az emberöléssel. Júnisz unokaöccse megjegyezte, „Vannak, akik azt akarják, hogy Líbiát is olyan milíciák irányítsák, mint Afganisztánt.”
Közben kiderült: Kadhafi felesége és három gyereke hétfőn algériai területre lépett. Az algíri külügyminisztérium szerint Szafia, valamint lánya, Áisa, illetve fiai, Hannibál és Mohammed, valamint az ő gyermekeik reggel átlépték az algériai–líbiai határt.
A nemzetközi intervenció fődíjáról, az olajról optimista értékelés látott napvilágot tegnap. Elemzők szerint kilenc hónapon belül helyreállhat az olajtermelés Líbiában, és elérheti a felkelés előtti szintet, azaz a napi 1,4 millió hordót. Az olasz Eni-csoport már alá is írt egy megállapodást a felkelők képviselőivel arról, hogy újraindítják az észak-afrikai ország gázmezőit Olaszországgal összekötő vezetéket.

Haldoklik az ügynök. Az amerikai CNN hírportál megtalálta Tripoliban Abdelbaszet al-Megrahit, az 1988-as Lockerbie-merénylet egyik elkövetőjét, akit 2009-ben, nyolc év letöltött börtönbüntetés után engedett haza a skóciai bíróság, tekintettel halálos betegségére. Az orvosok akkor három hónapot jósoltak a férfinak, ám al-Megrahi a mai napig nemzeti hősként él fővárosi villájában – amerikai szenátorok haragját zúdítva Skóciára. A tudósító azonban – a kereszttűzbe került skót kormány állítását alátámasztva – valóban egy kóma közeli, haldokló férfit talált. (K. E.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.