Kínai ingatlanvevők

A több mint harmincezres magyarországi kínai közösségen belül immár saját ingatlanközvetítő is tevékenykedik. Vevői a legtöbb ingatlantípus iránt érdeklődnek; lakást, családi házat, üzlethelyiségeket, raktárat és gyorsbüfét egyaránt keresnek.<br />

Szabó Emese
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami vevőink, ha lakóingatlanról van szó, akkor a lakásokon kívül újszerű családi házakat keresnek, azokat is tipikusan a harminc- és hatvanmillió forint közötti árkategóriában. Főleg a pesti oldalon érdeklődnek, azon belül is a X., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII. és XIX. kerületekben – mondja lapunknak Hu Chao Yang, a Chaoyang ingatlan- és hiteliroda vezetője. Mint kifejtette, honfitársai elsősorban a fővárosban vásárolnak ingatlant, de már nem kifejezetten a Baross utca és az Orczy tér környékén. – E korábban felkapott környék iránt ma már kisebb az érdeklődés, s inkább a jó közlekedésű és biztonságosabb kerületekben keresnek otthonokat – hangsúlyozza a szakember.
A Magyarországon élő kínai ügyfeleknek azért célszerű külön ingatlanirodát létrehozni, mert az jobban ki tudja szolgálni őket. – Én azért tudok nekik többet nyújtani, mert ismerem az igényeiket. Másrészt sokan nem beszélnek jól magyarul, ami miatt más közvetítőknél nehézségekbe ütközhetnek. Részben emiatt van mostanában elég sok kínai ügyfelünk – mondja Hu Chao Yang, akitől azt is megtudtuk, hogy a kínai ingatlankeresők főbb vásárlási szempontjai megegyeznek a magyarokéival. Esetükben is az ár élvez elsőbbséget, vagyis a legfőbb kritérium, hogy az ingatlan minél olcsóbb legyen. A kínaiak azonban az ügyletek során – amikor eladnak – nagyon rugalmasan állnak az alkuhoz, és szükség esetén akár jelentős árengedményre is hajlandók.
Mint megtudtuk, a keleti vevők főként világos, keleti és déli fekvésű, szabályos elrendezésű lakásokat és házakat keresnek, ha pedig családról van szó, akkor a gyerekek tanulási szempontjait is figyelembe veszik, s lakásvásárláskor azt is fontosnak tekintik, hogy otthonuk közelében olyan középiskola legyen, ahol angol nyelven oktatnak. A nagyobb családi házat tipikusan egy család veszi meg, de gyakorta előfordul az is, hogy egy-egy rokon család is csatlakozik hozzájuk, és közösen vásárolnak meg egy ikerházat nagyobb telekkel.
A tendenciákat figyelve nemcsak az adásvételeket lehet kiemelni, hanem azt is, hogy nagyon sok kínai bérlakást is keres. – Sokan egyáltalán nem akarnak ingatlant vásárolni, kifejezetten bérelni szeretnének. A bérlemény iránt sokszor akkor is van igény, ha a bérlőnek amúgy saját lakása van. Ha ugyanis ez utóbbi a munkahelytől messze esik, akkor nem el-, hanem inkább kiadják azt, majd a munkahely közelében bérelnek egy másik lakást. Sok nálunk élő kínai egyébként kifejezetten azért vásárol ingatlant, hogy azt a Magyarországon dolgozó vagy tanuló honfitársainak kiadja. Erre mostanában értelemszerűen azért van gyakrabban példa, mert az árak nagyon alacsonyak, s a vevők egy része befektetési szándékkal vesz lakást. Van egyébként olyan érdeklődő is, aki üzlethelyiséget vásárol ugyancsak abból a célból, hogy azt bérbe adja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.