Környezettudatos szemétgyűjtés

Dénes Zoltán
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen átalakul jövőre a háztartások központi szemétgyűjtése; a hangsúly áttevődik a környezettudatosságra. A lakosság a jövőben mindenhol külön gyűjtheti a papírt, egy másik kukába az üveget, a fémhulladékot és a műanyagot, egy harmadikban a komposztálható szemetet, egy negyedikben pedig a maradék háztartási hulladékot. Fizetni csak ez utóbbi elszállításáért kell. Előzetes számítások szerint a rendszer átalakítása nyomán nem várható a lakossági szemétdíj emelkedése. A szelektív hulladékgyűjtés koordinálását az idén szeptemberben felálló Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség fogja elvégezni. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a szervezet alapító okiratának tegnapi aláírásakor tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az állami tulajdonban lévő nonprofit társaság önálló szervezetként irányítja a jövőben a termékdíjköteles hulladékok begyűjtését és hasznosítását. Ennek köszönhetően hosszú távon 2500-3000 új munkahely is létrejöhet. Hozzátette: az új szabályozás kötelezővé teszi a termékdíj kifizetését, és nem ad mentességet. Fő célként határozza meg a hulladék minél nagyobb arányú hasznosítását és a szennyező fizet elv érvényesítését. Az idei alig 13 milliárd forinttal szemben a következő évben a termékdíjak befizetéséből 26 milliárd forint fordítható hulladékgazdálkodásra – mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.
Rávilágított: a többletbevétel a cégeknek adott különböző mentességek megszűnéséből adódik. Emlékeztetett arra, hogy a termékdíjat az érintett cégek már korábban is megfizettették a lakossággal – ez körülbelül 85 milliárd forintos tételt jelent – ám különböző okokból ennek az összegnek csak a töredéke jutott el az államhoz. A termékdíjból minden évben 23 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe, s ez a jövőben is be van tervezve. Ezenfelül képződött az említett 13 milliárd forintos forrás, amit a hulladékgazdálkodási problémák megoldására kellett volna költeni, ám ez utóbbi feladatra a valóságban csak körülbelül mintegy nyolcmilliárd forint jutott. Illés Zoltán tájékoztatása szerint az átalakított rendszernek köszönhetően 2014-re a teljes összeget viszszaterelik az állami csatornákba, vagyis addig az időpontig éves szinten már 85 milliárd forinttal gazdálkodhat az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. Ez fogja fedezni a lakossági szelektív hulladékgyűjtést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.