Kötélhúzás Washingtonban

Zord Gábor László
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy elült az államadósság-plafon emeléséhez kötődő politikai csatározások zaja Washingtonban, újabb kényes politikai incidens történt az amerikai fővárosban. Barack Obama kénytelen volt egy nappal – jövő szerdáról csütörtökre – halasztani a gazdasági kilábalásról és a munkahelyteremtésről mondandó beszédét a törvényhozás előtt, miután az alsóház elnöke, a republikánus John Boehner nem egyezett bele az eredeti tervbe, mondván, az ütközik pártja aznapi programjával. Az esetnek látszólag kicsi a jelentősége, ám azt mutatja, hogy az ellenzékben lévő, és az alsóházat uraló politikai erő még véletlenül sem hajlandó meghajolni az elnök tekintélye előtt – már ha azt Barack Obamának hívják, és 2011-et írunk.
A republikánus ellenkezés – amely ugyanúgy az ultrakonzervatív Teadélután mozgalom befolyását mutatja, mint az adósságplafonról folytatott vita vészterhes elhúzódása a nyár közepén – abból a szempontból érthető, hogy a gazdaság témakörén belül a munkanélküliség különösen fontos lesz a 2012-es elnökválasztásokon. A tradicionális udvariassági formuláknak engedve annak elősegítése, hogy Barack Obama pártok fölött álló vezetőként a törvényhozás egyesített ülése előtt kvázi kampánybeszédet mondjon a témában, szóba sem jöhet. Minden olyan „kétpárti” fellépés ugyanis, amellyel az államfő megnyugtathatja a választást eldöntő politikai közepet, s belőlük ismét Obama-, illetve demokrata szavazót faraghat jövő novemberre, még inkább megnehezíti a gyülekező republikánus kihívók amúgy is nehéz dolgát.
Az időpontcsere ugyan messze nem tragikus a Fehér Ház ura számára, de a beszéd nézettségére nem lesz jó hatással: jövő csütörtökön lesz ugyanis az amerikaifutball-bajnokság (NFL) szezonnyitó mérkőzése – a Green Bay Packers és a New Orleans Saints között –, amely Obama ide, válság oda, általában sokkal inkább érdekli az amerikai népet, mint a politika.
A hivatalban lévő demokrata elnök helyzeti előnye a jövő évi megméretés viszonylatában még mindig jelentős, annak ellenére, hogy tevékenységének elutasítottsága magas, mintegy 54 százalék a legutóbbi Gallup-felmérés szerint. A republikánus elnökjelölt-aspiránsok csapata még mindig formálódik, a szándékukat bejelentettek méregetik, kóstolgatják egymást, és változatos tónusú médiaszereplésekre adott reakciókból igyekeznek lemérni, hogy nekifussanak-e a feladatnak. Ami az elmúlt hetek történései alapján biztos: a tíz éve Texas állam élén álló Rick Perry kormányzó sikeresen szállt be a küzdelembe, és egyre több szakértő véli úgy, hogy ő lehet pártja jelöltje, aki aztán sikerrel lehet Barack Obama kihívója is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.