Lélegzetvétel a szolnoki helikoptereseknek

Hivatalosan is átvette tegnap a szolnoki bázison Marcus Rantala finn védelmi államtitkártól Hende Csaba azt a két Mi–8-as helikoptert, amelyeket Finnország ajándékozott hazánknak. Úgy tudjuk, a honvédelmi tárcánál körvonalazódik a Magyar Honvédség forgószárnyas erőire vonatkozó koncepció, amelynek központi eleme használt amerikai UH–1N helikopterek beszerzése.

Zord Gábor László
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország több évtizedes szolgálat után tavaly vonta ki a szolgálatból utolsó két szovjet gyártmányú, de korszerűsített Mi– 8-as helikopterét, amelyeket aztán a Többnemzetiségű helikopter kezdeményezés programon keresztül felajánlott a részt vevő országoknak, hogy ezáltal hozzájáruljon az afganisztáni nemzetközi misszióhoz. A választás Magyarországra esett; bár az ajándék helikoptereket nem telepítik hadműveleti területre, azok lehetővé teszik, hogy a magyar személyzetek folytassák repüléseiket idehaza, s ezáltal felkészüljenek oktatói-tanácsadói feladataikra. A honvédség jelenleg két ilyen tanácsadói csoportot tart fenn Afganisztánban, egyet Kabulban Mi–24-es harci, a másikat Heratban Mi–17-es szállítóhelikopteren, amely a Mi–8-as erősebb változata. A magyar személyzetek megfelelő szintű felkészítése, a hazai (például árvízvédelmi) feladatok végrehajtása az elmúlt tíz évben nagymértékben megnehezült, miután a hadra fogható helikopterek száma a töredékére esett vissza; információink szerint ma jó, ha egy időben öt-hat üzemképes forgószárnyasa van a honvédségnek.
A finn ajándék gépek leszállítására és ezáltal a tegnapi átadásra a műszaki-hatósági követelmények diktálta szempontokhoz képest jelentős késéssel került sor. Ebben javarészt bürokratikus okok játszottak közre, ahogy abban is, hogy a két helikopter első hazai repüléseire még akár hónapokat is várni kell. Bennfentesek szerint a honvédségi repülőszakmai szervezetek felszámolása az előző két évtized haderőreformjai során nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy ilyen átadás-átvételi feladatot ma már nem lehet ütemesebben végrehajtani.
Időközben információink szerint körvonalazódnak a Magyar Honvédség helikoptererőire vonatkozó tervek a minisztériumban, s a kérdés kormányszinten is téma volt a napokban. Ennek a Mi–8-asok és Mi–17-esek megtartása, ez utóbbiak korszerűsítése mellett a legfontosabb eleme használt UH–1N helikopterek beszerzése az Egyesült Államoktól. A legnagyobb dilemma a Mi–24-es harci helikopterek továbbéltetését övezi; a térségünkben Csehország és Szlovákia kivonásukat fontolgatja, míg Bulgária tavaly leállította ezt a típust.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.