Leomlott mészkőfal Rügen szigetén

A viharos nyár, a kiszámíthatatlan időjárás következményei veszélyeztetik Németország egyik legnagyobb vonzerővel rendelkező természeti látványosságát, Rügen szigetét, amelynek puha mészköves sziklafala nem tud ellenállni az esőzéseknek.

Stefan Lázár
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel ezer négyzetkilométeres, a szárazfölddel egy híddal és egy gáttal összekötött Rügen a szövetségi köztársaság legnagyobb szigete. Sűrű bükkerdeire büszke nemzeti parkját az UNESCO az idén júniusban a természeti világörökség rangjára emelte. A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományhoz tartozó, 52 kilométer hosszúságú és 41 kilométer széles, a Balti-tengertől körülvett terület további két vonzereje: hosszú, finom homokkal csalogató, fürdőzésre ideális partjai és magasba nyúló, fehér krétatalajú sziklaszirtjei. E természeti ritkaságnak számító tömböt rongálta meg a folyamatos esőzés.
A hetven méter magas falból, az arra nehezedő vízmennyiség hatására a szakértők első becslése szerint harmincezer köbméter zuhant a mélybe, részben a tengerbe. Az elmúlt évtized során mindössze egyetlen hasonló esemény volt nagyobb méretű, 2002-ben százötvenezer köbméterre tehető kárt regisztráltak. – Pillanatnyilag nem tudunk pontos adatokkal szolgálni, mert a leomlott mészkő nagy részét a tenger gyorsan elmosta – mondta a nemzeti park szóvivője. A geológusok speciális műszerekkel igyekeznek megbízható adatokhoz jutni. A szakértők egyike, Ingolf Stodian szerint az esős nyár befolyásolta károsan a sziget krétatalajának az erózióját. – Rügen északi részén csak júliusban kétszáztíz milliméter csapadékot mértünk – hangsúlyozta. Az éghajlat ingadozásai az elmúlt három esztendőben – a huzamos szárazságot követő masszív esőzések – vezettek a mészkőfal részleges leomlásához. Ebben szerepet játszik a tenger szintjének emelkedése is. A Balti-tenger kétszáz év alatt 28 centiméterrel lett magasabb, és hullámai elmossák a mészkőfalat alátámasztó réteget. Ezúttal húsz fa is a mélybe zuhant, közöttük nyolcvanesztendős bükkfák. A nemzeti park képviselői óvják a turistákat attól, hogy a szakadék szélére vagy a meredek fal közelébe merészkedjenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.