Marad az egy szja-kulcs

Elismerően beszéltek a kormány által egyeztetésre hívott közgazdászok a 16 százalékos arányos adórendszerről – tájékoztatta a sajtót Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arról a fórumról, amelyen Orbán Viktor kormányfő is részt vett. Arról, hogy az idei százmilliárd forintos kiigazítást és a költségvetés jövő évi feszültségeit miként kívánja kezelni, részleteket nem árult el.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvtak a jövedelemadó emelésétől, s attól, hogy a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszertől elforduljunk – így foglalta össze Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a közgazdászokkal folytatott tegnapi konzultáció lényegét. Közölte, a szakemberek egyetértettek abban, hogy az új rendszernek köszönhetően maradt szinten a belső fogyasztás.
– Az elmúlt esztendők alatt az emberek nagy része felélte a megtakarításait, jelenleg ezeknek a biztonsági készleteknek a feltöltése és a hitelek visszafizetése zajlik. A kint hagyott jövedelmeknek köszönhetően kicsivel nagyobb biztonsággal lehet gondolni a következő hónapokra – hangsúlyozta Matolcsy György. Mint mondta, a tanácskozáson – amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett – egyetértés alakult ki abban is, hogy az európai válság új szakasza kockázatos hazánk számára, s különösen fenyegető, hogy a világ három nagy központja egyszerre került krízishelyzetbe.

*

Magyarországon a legnagyobb társadalmi kockázat a devizaadósságokból ered. A közgazdászok üdvözölték a kormány hiteleseket mentő intézkedéseit, de további lépéseket tartanának fontosnak – jelentette ki a miniszter. Matolcsy György beszámolója szerint nem volt vita arról sem a kormány és a közgazdászok között, hogy meg kell védeni az elmúlt egy év gazdaságpolitikai eredményeit, tartani kell a három százalék alatti hiányt, csökkenteni kell az adósságot, emelni a foglalkoztatottsági szintet, s a fogyasztás újabb zuhanását meg kell előzni. A szakemberek helyeselték – folytatta a miniszter – az ország átszervezését, a Széll Kálmán-terv mélyítését néhány terv előre hozásával, s azt, hogy a kormány elkötelezett az idei költségvetés százmilliárdos plusz- hiányának kezelésében, mindezt oly módon végrehajtva, hogy közben elkerüli a megszorítópolitikát.
Matolcsy Györgytől bővebb felvilágosítást nem kaptunk arról, hogy pontosan milyen tételekből fedeznék az idei kiigazítást s hogyan szüntetik meg a költségvetés jövő évi feszültségét. A tárcavezető a témában annyit árult el, hogy a hétfő–keddi kormányülésen még egyszer megvitatják a lehetőségeket, továbbá a 2012-es költségvetést második olvasatban is megtárgyalják. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azonban a TV2-nek adott interjújában elárulta, hogy a hiányzó pénzt egyes adók, például a szeszes italok és a dohánytermékek jövedéki adójának, illetve a szerencsejátékok adójának emelésével teremthetik elő. A miniszterelnök arról nem beszélt, hogy az adónemek hány százalékban emelkednek majd, mint mondta, erről jövő hét szerdán adnak majd tájékoztatást.
Matolcsy újságírói kérdésre azt mondta, hogy a Széll Kálmán-terv mélyítése alatt a kormány a bürokrácia gyors leépítését érti, továbbá szigorítások várhatók az adó- és vámellenőrzések terén is, elsősorban ami az áfát illeti. A nemzetgazdasági tárca első embere nem tart attól, hogy az úgynevezett chipsadó elől ügyeskedéssel kitérnek az adóalanyok. A második államadósság-csökkentés részleteiről Matolcsy nem adott bővebb tájékoztatást, mindössze megerősítette azt, hogy az intézkedés bejelentése jövő héten várható.
A kormány és a közgazdászok között a különbségek a pesszimizmus erejében mutatkoztak meg – jegyezte meg a miniszter. Voltak olyan vélemények, amelyek szerint a jelenlegi pénzügyi válság a gazdaságot kevésbé súlyosan érinti, mások szerint viszont a növekedési környezet 2012-ben jelentősen leromlik. Olyan érvelések is elhangzottak, amelyek szerint semmilyen mozgástérrel nem rendelkezik a kormány. Ennek kapcsán Matolcsy György megjegyezte, hogy egy autóversenyen nem az a lényeg, hogy az autó miként megy be a kanyarba, hanem az, hogyan jön ki. A miniszter továbbra is bízik abban, hogy Magyarország a válságon erősebben, több munkahellyel és innovációval jut túl.
A költségvetési lyukak betömésével kapcsolatban a meghívott közgazdászoktól konkrét javaslatok nem hangzottak el, de a kormány képviselői arra kérték őket, hogy osszák meg velük elképzeléseiket. Az egyeztetésen Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Szapáry György, Arnold Mihály, Soós Lőrincz és Auth Henrik vett részt. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról tájékoztatott, hogy ezt a fórumot a jövőben havi rendszerességgel megtartják.

Komoly korrekciók a büdzsében. A Bajnai Gordon által vezetett szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepeltek – áll a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény tervezetének általános indoklásában. A tervezetben egyebek mellett az áll, hogy a 3,8 százalékos hiány valójában a 7 százalékot is meghaladta volna, amelyet „csak rendkívüli intézkedésekkel sikerült elkerülni”. A törvény általános indoklása szerint az új kormány tavaly rendkívül rossz állapotú államháztartást örökölt. Erről a kérdésről az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tegnapi sajtótájékoztatóján nem esett szó, Domokos László számvevőszéki elnök a témában mindössze annyit mondott, hogy sajátosan alakult a tervezett hiány 2010-ben, az Országgyűlés többször is módosította a költségvetési törvényt. Nagy eredménynek tartja, hogy a sok változás ellenére a költségvetés nem szállt el. Domokos arra is kitért, hogy továbbra sem készült el a hosszabb távú kötelezettségek számbavétele. A Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a 2012-es költségvetés tervezetét nem juttatták még el a Költségvetési Tanácshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.