Maradásra biztatott az államfő

A magyar felsőoktatásban képzett elit távozik, a használhatatlanságig divatos diplomával rendelkezők munkanélküli-segélyre várnak – így festette le a mai helyzetet Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Debreceni Egyetemen tanévnyitóján. Schmitt Pál államfő pedig a szülőföldön való boldogulásra biztatta a Semmelweis Egyetem elsőéves hallgatóit az egészségügyi oktatási intézmény tanévnyitóján. Kósa Lajos debreceni polgármester szerint a felsőoktatásban létre kell hozni egy „elitligát”.

Munkatársunktól
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál köztársasági elnök kitartásra buzdította tegnap a Semmelweis Egyetem elsőéves hallgatóit az egészségügyi oktatási intézmény 242. tanévnyitóján Budapesten. Az államfő beszédében kérte, hogy a hallgatók a várható nehézségek ellenére is tartsanak ki Magyarországon, és azzal hálálják meg taníttatásukat, hogy boldogságukat nem a „könnyebb élettel kecsegtető külföldön, hanem a szülőföld rögösebb útján” próbálják elérni. A tapasztalatszerzés céljából mégis külföldre távozóktól azt kérte, iparkodjanak minél hamarabb visszatérni, hiszen – mint mondta – a magyar emberek egészségéért fáradozni biztosan felemelő érzés lesz.
Pálinkás József a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitóján azt hangsúlyozta, hogy „Magyarországot szellemi értelemben újjá kell építeni”. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszédében kiemelte, hogy „a bizalmatlanság hálózatának korát” éljük, és a magyar felsőoktatás több évtizedes útvesztői után most is keresi az utat: az oktatás és a kutatás legjobb szervezeti kereteit, finanszírozásának leghatékonyabb módját. Úgy vélte, túl sokan készítenek felsőoktatási koncepciót, és túl kevesen újítják meg saját tantárgyukat. – A közösség pénzén kiművelt emberfő – „a nemzet igazi hatalma” – tudásával elhagyja hazáját. A magyar felsőoktatásban képzett elit távozik, a használhatatlanságig divatos diplomával rendelkezők munkanélküli-segélyre várnak – elemezte a mai helyzetet Pálinkás József, aki útmutatásul úgy fogalmazott: újra bíznunk kell egymásban.
Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere az ünnepségen arról beszélt, hogy a felsőoktatásban létre kell hozni egy „elitligát”, hogy tényleg versenyképessé váljon az ország. A politikus „agyrémnek” nevezte a fejkvótarendszert, s kijelentette: néhány elitintézmény – ide sorolta a Debreceni Egyetemet is – „megkülönböztetett finanszírozása elengedhetetlen”.
– A mai kormány tagjai tisztában vannak azzal, hogy az oktatás, a kultúra erősítésre szorul. Fájdalom, hogy olyan objektív körülmények között élünk, amelyek vágyainknak korlátokat szabnak. A szándék és az elhatározás azonban megvan, hogy megerősítsük, talpra állítsuk a felsőoktatást és a köznevelést – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkára a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén. Kifejtette, a befejezéséhez közeledik a felsőoktatást újraszabályozó törvény megalkotása, amelynek elsődleges célja, hogy az ország megőrizze, sőt fokozza versenyképességét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.