Megkönnyebbülés Berlinben

Stefan Lázár
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a német alkotmánybíróság a korábbi görög, valamint eurótámogatási mentőcsomagokkal kapcsolatban benyújtott alkotmányossági panaszt. A taláros testület egyben megállapította, a parlamentnek fokozott beleszólási jogot kell biztosítani az idevágó döntések meghozatalánál. Angela Merkel a Bundestagban szerdán elhangzott, a karlsruhei bírói testület állásfoglalását követő beszédében úgy értékelte, hogy az alkotmánybíróság a két tavalyi mentőcsomagot támogató határozatával teljes mértékben kormánya európolitikájának helyességét erősítette meg.
Összesen ötven kereset – közöttük számtalan jogász és közgazdász tiltakozása – érkezett a Karlsruhéban székelő bírói testülethez, amelynek második tanácsa most jogosnak minősítette a milliárdos összegekre rúgó pénzügyi mentőcsomagokat, de egyben leszögezte, az ítélet nem tekinthető alkotmányjogi biankó felhatalmazásnak további mentőakciók ügyében. A panaszosok – így a konzervatív beállítottságáról ismert bajor kereszténydemokrata (CDU) honatya, Peter Gauweiler – azzal érveltek, hogy a német kezességvállalás és a válsághelyzetben fizetendő milliárdok túlterhelik az ország költségvetését, végső soron pedig veszélyeztetik az állam cselekvőképességét, így alkotmányellenesek. A berlini parlament előbb 22,4 milliárd eurós kezességvállalást fogadott el Görögország támogatására, majd úgy határozott, hogy 123 milliárddal veszi ki a részét az euróövezet támogatási alapjából.
Az alkotmánybíróság ítélethirdetése előtt öt ismert hazai közgazdász és alkotmányjogi szakértő az eurórendszer felszámolása mellett kardoskodott, és Németország szemszögéből „pokolra szállásról”, diktatórikus megoldásról beszélt, amennyiben a milliárdok határtalanul emelkednek. Márpedig a kereszténydemokrata–liberális kormánykoalíció a további segély tervét e hónap végén akarja elfogadtatni a Bundestaggal.
A szavazás komoly veszélyt jelent a Merkel-kabinetnek, miután kiderült, a két kormánypárt több képviselője sem lesz hajlandó támogatni a javaslatot. A helyzet felmérésére a CDU/CSU és az FDP próbaszavazást tartott – nem túl biztató eredménnyel. A kereszténydemokrata frakció tizenkét tagja nemmel voksolt, heten tartózkodtak, a szabad demokraták közül két képviselő mondott nemet, és négy tartózkodott. Ezzel fennáll a lehetősége annak, hogy a szeptember 29-i szavazáson nem jön össze az úgynevezett kancellári többség, és megbukik a kormány. Az európai pénzügyi stabilitással kapcsolatos voksolást Angela Merkel összekapcsolhatná a bizalmi kérdés felvetésével, de erre a lépésre a kancellár nem hajlandó.
Időközben a koalíción belül további ellentét alakult ki: a CDU és az FDP elutasítja Athén kiválását az euróövezetből, a CSU viszont elfogadhatónak tartja ezt a megoldást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.