Megőriznék a rómaiak nyomát

Leghamarabb 2013 januárjában terjeszthetik fel a világörökségi listára az ókori római limes magyarországi helyszíneit – derült ki tegnap a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által koordinált nemzetközi konferencián, ahol bejelentették: elkészült a világörökségi jelölési dokumentáció magyar tervezete is.

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sáncok, árkok, őrtornyok, erődök, kikötők, katonai és polgári emlékek – a Római Birodalom védelmét szolgáló, mintegy 5500 kilométer hosszú limes vetekszik a kínai nagy fal jelentőségével is. A Nagy-Britanniától Észak-Afrikáig tartó határvonalból elsőként az észak-angliai Hadrianus-fal lett 1987-ben a világörökség része, a limes észak-németországi szakasza 2005-ben, a skóciai Antonius-fal 2008-ban kapta meg a kitüntető címet.
A limes magyarországi, több mint 400 kilométer hosszú szakaszán található római kori emlékek világörökségi előkészületei szintén 2008-ban kezdődtek, ekkor kapta meg a bemutatandó helyszínek első listáját az UNESCO. Bár a kezdeti elképzelések szerint 2010 januárjában terjesztették volna fel a világörökségi listára a limes magyarországi – a Ripa Pannonica – helyszíneit, az egyeztetések tovább tartottak, a 164 magyar helyszín 60 önkormányzat, több magántulajdonos területét érinti, a világörökségi jelölési dokumentáció magyar tervezetébe végül 121 Duna menti helyszín került. Az Európai Unió Central Europe programja által támogatott, a Római Birodalom határai (Danube Limes UNESCO World Heritage) nemzetközi pályázatban Szlovákia, Ausztria, Németország és Lengyelország nemzetközi partner, magyar részről a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), a Pécsi Tudományegyetem és Paks önkormányzata vesz benne részt. E projekt az örökségvédelem egyik legnagyobb hazai programja, Magyarország egyik legfontosabb tervezett kulturális hozzájárulása a Duna-stratégiához – tekintettel arra, hogy a római kor volt az első olyan időszak Európa történetében, amikor a Duna teljes hossza egyetlen hatalom ellenőrzése alá került.
Többek között ez is kiderült a KÖH által koordinált, tegnap a Szent György-rezidencián megrendezett nemzetközi konferencián Fejérdy Tamás KÖH-alelnök, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság vezetőjének beszámolójából. Fejérdy elmondta, a 2008 októberében kezdődött, most szeptember végén lezáruló projektet az Európai Unió több mint kétmillió euróval finanszírozta. Az alapos előkészület egyébként indokolt: Magyarország Szlovákiával közösen 2007-ben terjesztette fel világörökségi címre a komáromi erődrendszert, ám a jelölési javaslatot – még mielőtt az UNESCO világörökségi bizottsága megtárgyalta volna – visszavonta.
A limes magyarországi szakasza mindenesetre 2009 óta szerepel az UNESCO Világörökség Bizottságának várományosi listáján. A világörökségi dokumentáció végleges változata leghamarabb 2013-ra készülhet el; ha megkapja a címet, Magyarország tizedik világöröksége lehet. A jelölés elindításához még több egyeztetést kell lefolytatni, feltételei közé tartozik a költségvetés kialakítása, kezelőszervezet létrehozása, a kormány további támogatása. A tegnapi konferencián jelentették be azt is, hogy elkészült a szlovákiai helyszínek jelölési dokumentációja, továbbá az osztrák várományosi lista is.
A római impérium határainak egykori védőrendszeréből Magyarország területén két nagy légiótábor és városi ranggal rendelkező település – Brigetio (Szőny) és Aquincum (Óbuda) –, 24-25 segédcsapattábor, több időszakos tábor és késő római erődítmény, valamint mintegy kétszáz feltárt vagy ismert helyű torony, kis erőd, hídfőállás található. A hazánkban fellelhető római emlékekről a Magyar Limesszövetség kiadványaiból, valamint honlapjáról (ripapannonica.hu) lehet további információkat találni, a világörökségi jelölés folyamatáról a danube-limes.eu internetes oldal ad tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.