Méltánytalan bér

Ugró Miklós
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méltó a munkás az ő bérére – nem az új munka törvénykönyvéből idéztem, nem is egy szakszervezeti proklamációból. A forrás lassan kétezer éves, s függetlenül az állam és egyház állítólagos összefonódásától, pártpolitikai szempontból tökéletesen tárgyilagos. Józan egyszerűséggel örök érvényű igazságot fogalmaz meg. Ám az örök érvényű igazságok négyévenként, a választási ciklusok elején érvényüket vesztik, s csak a kampányidőszakban válnak újra igazzá, akkor is csak a szónoklatok szintjén, a gyakorlatban inkább zavaró tényezőként hatnak. A szakszervezetek és a jelenlegi ellenzéki pártok méltánytalannak tartják a közmunkabér mértékét, amely állásfoglalásuk elvileg a szociális érzékenységüket dicsérné, de én szívem mélyén rettegek azon szörnyű lehetőségtől, hogy igazából nem azért aggodalmaskodnak, mert a meghirdetett összegeket kevésnek találják, sokkal inkább azért, mert azt hiszik politizálásnak, hogy bármiféle kormánydöntésbe beleköthetnek. Ha nem így lenne, akkor a munkával megszerezhető béreket ugyanezek a szakszervezetek és ugyanezek a ma ellenzéki, akkor kormánypártok 2002 óta méltánytalannak tartották volna, de ők azzal is elégedettek voltak, ha a legszegényebbek jövedelmének egy részét elvonták. Okuk van, morális alapjuk nincs a szakszervezeteknek és az ellenzéki pártoknak tiltakozni az alacsony közmunkabérek miatt, ugyanis ha az elmúlt szakértelmes kormányzás nyolc esztendeje alatt nem tartják ily nyomorúságos szinten a munkabéreket, akkor ma több lehetne a minimál – még a közmunkabér is.
Ám a Belügyminisztérium válasza, miszerint a szakképzettséget nem igénylő munkáért kifizetett 57 ezer, illetve a szakképesítéshez kötött tevékenységért adott 78 ezer forint kétszerese, illetve háromszorosa a bérpótló juttatásnak, ezért aztán a méltánytalanság szóba sem jöhet, valójában az elemi tisztességhez méltatlan megnyilvánulás. Hiszen az a tény, hogy a munka nélkül szerezhető (életbevágóan fontos és szintén kevesellhető) jövedelem csak fele annak, amit 176 órányi kemény munkával lehet megkeresni, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a közmunkásokat tisztességesen megfizetik. Ezzel az erővel hasonlíthatnánk a közmunkabért a rendszerváltást megelőző utolsó évi átlagfizetéshez (annak pont tízszerese), vagy egy jótékonysági szervezet önkéntesének ingyenes tevékenységéhez is, az sem mondana semmit. Ahogy a miniszterek vagy a luxemburgi közmunkások bérével összevetni is olcsó és primitív demagógia lenne. (Viszont a magyar miniszterek és a luxemburgi közmunkások jövedelmét összehasonlítani igazán izgalmas lenne.)
Normális, emberközpontú társadalmakban a munkabért (a közmunkáért fizetett bért is) csak egyetlen mutatóhoz lehet viszonyítani: ahhoz, hogy mennyiből lehet megélni. S ha a számított létminimum jelenleg 80 ezer forint, akkor minimum méltánytalan napi 8 óra munkával bruttóban 70, nettóban az 55 százalékát keresni. Nem érv, hogy akadnak diplomások, akik létminimumot alig meghaladó összeget keresnek. Az csak annyit jelent, hogy az ő bérük is méltatlan. Nem ismerem a létminimum számításához összeállított „fogyasztói kosár” tartalmát, de annyi bizonyos, hogy egy átlagos magyar háztartás a bevételeinek felét rezsire vagy rezsi jellegű (mobiltelefon, internet, tv-előfizetés stb.) kiadásokra költi. A magyar nettó átlagfizetés 130 ezer forint, ennek a fele 65 ezer, ami arra utal, hogy egy közmunkás már a kötelező befizetéseinek is csak egy töredékét keresi meg, olyan luxuskiadásokra, mint reggeli, ebéd, vacsora, egy árva fillérje sem jut. A Bokros-csomag nagy vívmánya volt, hogy megszüntette a nullás adókulcsot, ez az akkor 19 200 forintos minibálbért adókötelesnek tekintette. A méltánytalanság gyökereit tessenek másutt keresni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.