Napi tízmilliót is költhetnek VIP-kártyával?

A többmilliárdos adóssággal küszködő Pécsi Tudományegyetemen (PTE) naponta félmillió forint állhatott a kivételes kedvezményt megkapó egyetemi vezetők rendelkezésére. Az intézmény volt gazdasági főigazgatója nem egyedül használt ilyen kártyát. Őt ismét előzetes letartóztatásba helyezték.

Bóka Máté Ciprián
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi egyetemi vesztegetési ügy gyanúsítottja, I. Gábor ismét előzetes letartóztatásba került, miután kiderült, hogy 3,5 millió forintért rendelt számítástechnikai eszközöket azon egyetemi VIP-kártya fedezetére, amelyet addig nem tiltottak le, amíg a rácsok mögött volt. A volt vezetőt készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntette megalapozott gyanújával helyezték előzetes letartóztatásba. Ismeretes, az exfőigazgatót augusztus elején engedték ki a börtönből 30 millió forintos óvadék ellenében, majd nem sokkal később lakhelyelhagyási tilalomra változtatták a vele szembeni kényszerintézkedést. A volt főigazgató ügyében az egyetemen belső vizsgálat indult.
Nem ő az egyetlen, aki ilyen VIP-kártyával rendelkezett. Miközben a PTE-nek csaknem hétmilliárd forintra rúg a lejárt szállítói tartozása, információink szerint csaknem húsz pécsi egyetemi vezető birtokában van olyan bankkártya, amelyről naponta maximum 500 ezer forintot vehetnek fel hivatalos indokokkal.

*

Mint azt a PTE gazdasági, stratégiai és kommunikációs rektorhelyettese, Zeller Gyula közölte, ilyen kártyát a rektor, a rektorhelyettesek, a gazdasági főigazgató és helyettese, valamint a dékánok és a dékánhelyettesek használhatnak. Hangsúlyozta, természetesen nem lehet az év minden napján igénybe venni ezt a keretet, magáncélra nem használható a kártya. Zeller szerint minden esetben nyolc napon belül beadott számlákkal kell igazolni, hogy mire fordították a pénzt, a jogosulatlan használatot ellenőrzik, s ha szükséges, fegyelmit indítanak. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy azért van szükség ilyen kártyákra, mert váratlan kiadásokra egyszerűbbé teszi például a külföldi tartózkodás esetében szálloda kifizetését, s vannak olyan projektek, amelyek esetében nem várható el, hogy saját zsebből vagy magánkártyát használva áldozzanak az alkalmazottak.
A szokásos tételek a százezer forintos nagyságrendet nem szokták meghaladni, s szerinte teljesen extrém az említett 3,5 milliós megrendelés. – Nincs felső korlátja, hogy az egyetemen mekkora ez a keret, de „nyilván nem lehet a teljes 55 milliárdos büdzsét elkölteni”, költségvetési intézményeknél ez általánosan elfogadott gyakorlat – tette hozzá a rektorhelyettes.
Az intézmény közleménye szerint az I. Gáborral fennálló közalkalmazotti jogviszonyt szeptember 5-i hatállyal, közös megegyezéssel megszüntették. A PTE közölte: a volt főigazgató augusztus 11-én jogosulatlanul használta a kártyát, a megrendelések döntő részét ennek alapján törölték. A korábbi főigazgató 2010. október 15., a magasabb vezetői megbízásának visszavonása óta semmilyen juttatást nem kap a PTE-től.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.