„Nem romlanak a közoktatás pozíciói”

Bákonyi Ádám
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a jövő évi költségvetésben is ugyanannyi pénzből lehet majd gazdálkodni, mint az idén, azaz nem romlanak a közoktatás pozíciói. Ez abban az értelemben nyereségnek tekinthető, hogy az idén huszonkétezerrel kevesebb diák ül be az iskolapadba – mondta Hoffmann Rózsa, miután találkozott a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetőségével. Az oktatási államtitkár megerősítette, a pedagógus-életpályamodell 2013-ban várható bevezetése egy időben történik majd az új típusú munkaidő-elszámolással, amelynek értelmében a tanároknak kötelezően harminckét órát kellene az iskolákban tölteniük. – Ez nem kötelező óraszámemelést, hanem a munkaidő alulról történő szabályozását jelenti – hangsúlyozta. Az életpályamodell bevezetéséhez szerinte évente százhatvanmilliárd forint többletforrásra lesz szükség, és bár a kormányban megvan az elhatározás, a gazdasági világválság miatt egyelőre sok a bizonytalan tényező.
Galló Istvánné, a köztudottan baloldali kötődésű PSZ elnöke kijelentette, a tervek pontos értelmezéséhez és véleményezéséhez a köznevelésin túl ismerniük kell az önkormányzati és a szakképzési törvényt is. Az érdekvédő komoly vitákra számít a munkaidő-elszámolással kapcsolatban. Szerinte a heti 32 óra benntartózkodás „magában rejti”, hogy többet is kell dolgozni a megemelt bérért, akár olyan területeken, amelyek eddig beszámítottak a kötelező óraszámba vagy túlórapótlék járt értük. A PSZ támogatja az egész napos iskola bevezetését, ha biztosítják annak személyi és tárgyi feltételeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.