Nem tüntetnek együtt az MSZP-vel

Bár egyetértenek az indokokkal és a követelésekkel, a Liga és a Munkástanácsok nem vesz részt a szeptember 12-re, a Parlament elé meghirdetett szakszervezeti demonstráción.

Bákonyi Ádám
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „négyek”, azaz a baloldali kötődésű Autonómok, az MSZOSZ, a SZEF és az ÉSZT az őszi ülésszak első napján tiltakoznak a kormány szerintük „munkavállalókat érintő eddigi és tervezett intézkedései” ellen. Ezek közé sorolják az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, az érdekegyeztetés átalakítását, valamint a munka törvénykönyve (Mtk.) átfogó módosítását. – Az egész akciót hitelteleníti, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a demonstráción való részvételre buzdított, amin pártja is részt vesz. Velük semmilyen fórumon nem kívánunk együtt mutatkozni – indokolta lapunknak a távolmaradás okát Palkovics Imre. A Munkástanácsok elnöke hangsúlyozta, az utóbbi húsz évben a szocialisták három cikluson át voltak kormányon, azaz a mai nehéz helyzet kialakulásáért a legnagyobb felelősség őket terheli. Ennek tükrében Palkovics a politikai haszonszerzés áldozatának tartja a tiltakozó akciót, aminek egyébként jogos indokait és hatásfokát lerontja a szocialisták rátelepedése.
A jobboldali kötődésű konföderáció elnöke azonban egyértelművé tette, hogy a kormánynak meg kell hallania a szakszervezetek, azaz a munkavállalók kifogásait és javaslatait. Palkovics Imre az Mtk. módosításáról azt mondta, a kabinet nem hagyhatja, hogy egy szűk körű, nemzetközi pénzügyi kör eszköze legyen – utalva ezzel arra is, hogy a munkavállalói jogokat szinte minden területen lerontó új szabályozástervezet egyik kidolgozója a Tesco munkajogásza. Ismert, a multinacionális vállalatnál szinte nincs olyan munkajogi szabály, amit rendszeresen ne sértenének meg. Az érdekvédő ezért bízik abban, hogy a szakszervezetek által összeállított szakmai javaslatokat az Mtk. módosítását előkészítő nemzetgazdasági tárcánál érdemben megfontolják, és az új törvénytervezet csak akkor kerül a kormány elé, ha előtte még a munkaadókkal kétoldalú, majd a kormánnyal együtt háromoldalú egyeztetéseket tartanak.
Palkovics úgy vélte, a kormány meghallja a munkavállalói igényeket, ha pedig nem, úgy saját támogatóival megy szembe. A szeptember 12-i demonstráció részleteiről kérdeztük Pataky Pétert, az MSZOSZ elnökét, aki lapunknak mára ígért tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.