Örökségvédelem: újabb módosítás

A kulturális örökség védelméről szóló törvényhez benyújtott módosító indítványában az előzetes régészeti felmérés szabályainak pontosítását kezdeményezi L. Simon László. A parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke ezt tegnap sajtótájékoztatón jelentette be. A kulturális örökség védelméről szóló törvény tárgyalása az Országgyűlés szeptemberben kezdődő őszi ülésszakán részletes vitával folytatódik.

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos – magas költségű, nagy telephelyigényű – beruházás esetén problémaként vetődött fel korábban, hogy a kulturális örökségvédelmi szabályok által kötelezően előírt megelőző régészeti feltárások teljes költségigényét nagyon nehéz volt előre megbecsülni – indokolta L. Simon László a törvénymódosítás szükségességét. A parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke ezért kezdeményezte, hogy tegyék kötelezővé a beruházások előtt az előzetes régészeti dokumentáció készítését. A műszeres lelőhely- és leletfelderítés, terepbejárás alkalmazásával készült dokumentumok segítségével L. Simon szerint ki lehet majd számolni a régészeti feltárások teljes költségét, időigényét.
L. Simon javaslata azt is tartalmazza, hogy ha az előzetes régészeti dokumentáció szerint a nagyberuházáshoz köthető előzetes régészeti feltárás megbecsült költségei túl magasak lennének, akkor állami segítséggel, akár állami támogatással is találjanak másik területet a beruházáshoz. Azaz: ha egy nagyberuházás a bizonytalan régészeti költségek miatt nem valósulna meg – L. Simon László szerint volt már erre példa –, akkor az illetékes szakminiszter megegyezhet úgy is, hogy ezek a költségek ne befolyásolják a beruházást.
A feltárások költséghatékonysága, az örökségvédelem és a beruházók érdekei összehangolása érdekében, a múlt év nyarán módosított kulturális örökség védelméről szóló törvényhez kapcsolódóan – szintén még tavaly – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium rendeletet is alkotott. Utóbbi tíz napra rövidítette a megelőző ásatások engedélyeztetési eljárását – ami korábban akár két-három hónapig is eltarthatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.