Öröm az álomködös kendők alatt

Nyíregyháza belvárosában az elmúlt tíz napban valóban állt a bál. Délutánonként akrobaták, mutatványosok, bohócok parádéjával és meghökkentő bábelőadásokkal ünnepeltek a fesztiválozók, esténként a legjobb magyar és külhoni világzenei előadók léptek fel a nagyszínpadon. Vidor-idő szerint teltek a napok; a városban még hajnalban is pezsgett az élet. Az idén bő egy hét alatt százhúszezren vettek részt a programokon.

Makrai Sonja
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első nap még csak néhány molinóról és a macskakövekre felfestett programajánlóból lehetett érzékelni, valami készülőben van. Aztán este a harmincöt éves Muzsikás koncertjével elindult a lavina, és nem volt megállás tíz napig. Színházi, világzenei, képzőművészeti programok, fotókiállítások, éjszakai filmvetítés – temérdek szórakozási lehetőséget kínált a Vidor az itt élőknek, szinte ingyen. Sokan a környező településekről is átjöttek, hogy részesei legyenek a forgatagnak. Idősek, fiatalok együtt élvezték a fesztivál minden pillanatát, zarándokoltak egyik helyszínről a másikra, másnap aztán jól megvitatták az eseményeket munka közben. Mert volt miről örömmel beszélni. A nyírségi emberek, ahogy Krúdy, a város szülötte írja, álomködös kendők alatt élnek, de ilyenkor felderülnek. A költségvetés megcsonkítása ellenére a szervezők erős programot állítottak össze. A színházban az elmúlt évadok legjobb szórakoztató előadásait játszották sikerrel, és a városban az ingyenes programokon is végeláthatatlan tömeg gyűlt össze minden nap. Eufórikus volt az olasz Acquaragia Drom koncertje: a vitális cigánymuzsikát és a swinget elegyítő zenekar gyorsan megnyerte magának a közönséget. A koncertek sorából egyértelműen kiemelkedett a rendhagyó prímástalálkozó koncertje. Pál István Szalonna, Vizeli Balázs, a cimbalmos Balogh Kálmán, a Dresch Mihály, Both Miklós, Herczku Ágnessel és Korpás Évával másik dimenzióba repítették a közönséget, de Balogh Kálmán és együttese, a Gipsy Cimbalom Band koncertje is emlékezetes marad. A legnagyobb közönséget egyértelműen a Csík Zenekar és Lovasi András közös koncertje vonzotta: péntek este az élet a főtéren kívül szinte mindenhol megállt.
Egyedül talán a képzőművészeti programok nem vonzottak tömegeket. A Jósa András Múzeumban Bálint Endre és Korniss Dezső életművéből, az Antal–Lusztig-gyűjtemény legfontosabb képeiből rendeztek minitárlatot, a városi könyvtár galériájában pedig a világhírű balett-táncosnő, Aleszja Popova első önálló fotókiállítását nyitották meg. A Magyar Állami Operaház magántáncosnője a párizsi Prix de la Photografie versenyen 2009-ben az amatőrök között megnyerte a természet kategória első díját. Képeinek művészi jelentőségét talán az is mutatja, hogy a megnyitón jelen volt Szipál Márton fotóművész is, aki csak azért utazott a szabolcsi megyeszékhelyre, hogy személyesen találkozzon a művésznővel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.