Roncsderbi

2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy teljes legyen az összhang: a lakosság testi-lelki és az orvostársadalom egzisztenciális bajai mellé a mentőautópark műszaki állapota is csatlakozott. Kétségbeejtő a harmónia. Miközben zajlik egy kacifántos tender 32 új rohammentő megvásárlására, napvilágot látott egy rendeletmódosítás, amely lehetővé teszi a tízévesnél idősebb gépkocsik használatát. Ez a mankó elsősorban a mentősofőrök számára ígérkezik izgalmasnak, mondják is: tapasztalt pilóta csak megfontoltan száguldjon az ilyennel. Megszólalt a mentődolgozók szakszervezeti embere is; ha felemelik a járművek szolgálati életkorát, a műszaki vizsgákat is sűrítsék, főleg szigorítsák. Független szakértő nézze át a kocsit, ne valami benti csókos ember, mert annak az lesz a vége, előbb-utóbb szétesik a kanyarban a rozsdás kaszni betegestül, jobb esetben kiesik az üres hordágy…
Különösebb elemzés nem kell, hogy megértsük, hogyan lett ilyen beteggé a hazai mentőautópark. Az egészségügy az oktatással és a kultúrával együtt ismeretlen okból hagyományosan faragható, kurtítható, fejhető ágazatnak számít. Ha baj van a költségvetés körül (és mikor nincs?), innen mindig el lehet venni. És el is vesznek. És mindig innen vesznek el. Ha nem tűnne demagógnak, ideírnám: nagyon várjuk az elszámoltatást az eltapsolt ezermilliárdokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.