Simor András nem segített volna

A devizahitelesek megsegítése ellen foglalt állást Simor András jegybankelnök még 2008-ban, amikor April H. Foley volt amerikai nagykövettel folytatott megbeszélést. „Végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyenebéd” – érvelt a bankár egy  WikiLeaks által nyilvánosságra hozott követségi távirat szerint.

Munkatársunktól
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lenne helyes megmenteni a devizahiteleseket – egy WikiLeaks által nyilvánosságra hozott nagykövetségi távirat szerint ezt mondta Simor András az Egyesült Államok budapesti nagykövetének. Az üzenetet April H. Foley küldte az amerikai külügynek 2008. október 30-án, miután megbeszélést folytatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével.
– Végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyenebéd – fogalmazott a bankár, aki szerint a magyaroknak meg kell tanulniuk „helyesen cselekedni”. Simor András a nagykövettel folytatott magánbeszélgetésben azt is kijelentette, hogy nincs hatékony eszköz a devizahitelek visszafogására.
A jegybankelnök egyébként hivatalos nyilatkozataiban sem erőltette a devizahitelesek megsegítését, többször is hangsúlyozta, hogy ez nem is az MNB feladata. Simor András 2008 végén arról beszélt, hogy „jelenleg nem látható, hogy meg kellene menteni a devizahiteleseket”. A bankár az Orbán-kormány árfolyamrögzítésre vonatkozó döntését is bírálta. Simor szerint az intézkedés azt az illúziót keltheti a magyar lakosságban, hogy az árfolyamkockázat elől el lehet menekülni, ez pedig hosszú távon káros.
*
Foley devizahitelesekkel foglalkozó jelentése egyébként nem titkos, a távirat elejére ugyanakkor ezt írták: „csak hivatalos használatra”. A volt amerikai nagykövet levele említést tesz arról is, hogy nagyon rövid idő alatt hatalmasra duzzadt a magánszemélyek és a vállalatok devizahitel- (elsősorban svájcifrank-, másodsorban euró-) állománya. A távirat megemlíti továbbá, hogy 2003-ban az összes lakossági hitelállomány csupán öt százalékát tették ki a devizahitelek, míg nem egészen öt év múlva már a hitelállomány 62 százaléka devizában volt.
Egy másik jelentés szerint kritizálta a Gyurcsány-kormányt, a széles körben elterjedt korrupcióról beszélt, a politikai elitet pedig szervezett bűnözői csoportokhoz kötötte Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek, amikor 2009-ben személyes találkozón beszélgetett az amerikai nagykövettel. A találkozóról készült, szintén a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott nagykövetségi jelentésben többek között arról is írnak, hogy Erdő értékelte, hogy az akkor kormányzó Bajnai-kabinet fellépett a szélsőséges csoportokkal szemben, és hogy elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait, ugyanakkor jelezte: úgy véli, a 2010-es választások, a Fidesz várható győzelme után javulni fog a helyzet Magyarországon. A jelentés szerint hozzátette, „így sem leszünk a mennyországban”.
Erdő azt mondta, a baloldali kormányok alatt romlott a demokrácia és a törvényes rend helyzete. Közölte azt is, a Gyurcsány-kormány manipulálta a gazdasági adatokat. Szerinte a rasszizmus nem olyan súlyos az országban, ahogyan a média bemutatja. Úgy vélte, egyes politikai körök érdeke, hogy a szélsőségesekkel eltereljék a figyelmet a fontos dolgokról, bár a Magyar Gárda fellépése benne is félelmet kelt. A közbiztonságról leszögezte, a kormány szándékosan meggyengítette a rendőrséget, hogy megóvja a bűnszervezeteket, és a politikai elithez kötődő bandákat.
Publikálta a WikiLeaks a Morvai Krisztina jobbikos politikus 2009. júniusi sajtóreggelijéről beszámoló diplomáciai táviratot is. Eszerint Morvai erős, „ha nem is mindig kedvező” benyomást gyakorol a külföldi tudósítókra; nem lehet egykönnyen besorolni, és nem szabad alábecsülni. A távirat szerint a magyar médiában „Náci Barbiként” aposztrofált jobbikos képviselő egyaránt képes magas szintű diskurzusra és a legkeményebb antiszemita retorikára.
Egy érzékenynek minősített nagykövetségi jelentés a magyarországi embercsempészetről is szól. Az Origo.hu által ismertetett távirat szerint az elsősorban családi alapon szerveződő bűnbandák főleg Nyugat- és Dél-Európába visznek prostituáltnak szánt nőket. A 2010-ben készült jelentés szerint elsősorban a vidéki roma nőket, vagy az állami gondozásból, javítóintézetekből kikerülő fiatalokat veszélyeztetik az őket érzelmi zsarolással vagy gyakran erőszakkal befolyásoló futtatók, emberkereskedők. A dokumentumból kiderül, hogy Magyarországon keresztül szlovák, román, ukrán, moldovai, lengyel, a volt jugoszláv államokból és Kínából származó nőket visznek át. A táviratban kifejtik, hogy Magyarországnak növelnie kell az emberkereskedelem áldozatainak nyújtott segítséget, akár közvetlenül, akár civil szervezeteken keresztül, és tovább kell képeznie az ezzel foglalkozó rendőröket, határőröket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.