Szeméthegy a fővárosi Illatos úton

Az erdészeket is meglepte az a hulladékhegy, amelyre a fővárosi Illatos út és Gyáli út kereszteződésében fekvő erdős terület egy részén bukkantak. Ám az eset nem elszigetelt, az állami erdőgazdaságoknak évente több száz millió forintjukba kerül, hogy eltakarítsák a lakosság által a természetbe hordott kommunális hulladékot, illetve a hajléktalanok által felhalmozott lomot, szemetet.

Velkei Tamás
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak, aki idetéved, olyan érzése támad, mintha a világ végén járna, pedig Budapest belterületén vagyunk – mutat körbe Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. S valóban! Egy nyomorúságos, hiányos nyílászárókkal tagolt – de lakott – épület mellett elképesztő szeméthegy virít. Pár méterre dübörög csak az Illatos út forgalma, ezért is felfoghatatlan, amit látunk. Mert nézegetni van mit: karosszék, gerendák, papír, karton, rongyok, műanyag hulladék keveredik rothadó kommunális szeméttel – mindez fullasztó, áporodott szagban.
A kéthektárnyi erdőterületen ötven tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze a parkerdő munkatársai és közmunkások, javarészt kézi erővel, elszállítása egymillió forintjába kerül a cégnek. Az itt összegyűjtött szemét egy háztartás évi hulladékmennyiségének a többszöröse. A Pilisi Parkerdő évente ötvenmillió forintot költ mentesítésre.
Ráadásul a vétlen erdőgazdaság a közelmúltban ötvenezer forintos bírságot kapott az illetékes környezetvédelmi hatóságtól, mert nem szállította el a szemetet a ferencvárosi erdőből, noha a hulladék nem az erdőgazdálkodás során született. – A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy azt a hulladékot, amelynek gazdája nem megállapítható, annak kötelessége elszállítani, aki a terület tulajdonosa vagy kezelője – ad magyarázatot az anomáliára Lomniczi Gergely.
Országos probléma ez, tudjuk meg, hiszen szinte minden nagyobb városban gondot okoz a szemét természetbe ürítése. Az világos: nem az erdőgazdálkodó hordja ki a hulladékot a rengetegbe, nagy részét a lakosság kommunális szemét és építkezési törmelék formájában, egy másik jelentős hányadát a hajléktalanok halmozzák fel. Csak a budapesti erdőkben ezer otthontalan él nyaranta, de negyedük télen is kint marad a szabadban.
– Így nem lehet élni. Miközben a többség becsületesen kezeli a szemetet, addig egyesek egyszerűen kiöntik a természetbe, noha az erdő mindannyiunké – mondja immár Nyíri János, a 22 állami erdőgazdaság feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szóvivője. Súlyos szociális problémaként jellemzi a hajléktalankérdést, a szemetelést ugyanakkor vérlázítónak nevezi, amit morális kérdésként aposztrofál, sürgetve a közgondolkodás megváltozását. Kijelenti: a cégnek hatalmas terhet jelent a folyamatosan újratermelődő hulladék elszállítása, ráadásul a hajléktalankérdés kezelésére sincs eszköze az erdőgazdaságoknak.
– Csak tavaly 200 millió forintot emésztett fel az erdők kitakarítása, nem beszélve a maradandó károsodást okozó szennyezésekről, illetve arról a (kieső) időről, amit az erdészek takarítással töltenek – mutat rá Nyíri János. Hiszen az erdészek feladata az (volna, jobb esetben), hogy egyebek mellett fákat telepítsenek, amelyek oxigént termelnek a városnak.
Amíg a szemlélet nem változik meg, ott takarítanak, ahol már nem az erdő lakói a hajléktalanok; az Illatos úti részen egy idős pár élt eddig, portájuk elől legalább 18-20 tonna szemetet pakol teherautóra épp egy markológép. A fentebb említett, nyomorúságos építményben tengődő Horváth Sándor egykor szomszédja volt az itt lakó idős hajléktalan házaspárnak. – Az öreg gyűjtött mindent, ami elképzelhető, még a mi portánk előtt is állandóan lom volt – mondja a férfi. Hozzáteszi: a közelmúltban kétszer is fordulni látott egy kisteherautót, amely platónyi hulladékot hagyott mindannyiszor az erdőben. Beljebb pedig hatalmas sitthalmokat is rejtegetnek a fák. Ugyanakkor hangsúlyozza, saját szemetüket a közeli kukába dobják.
A Pilisi Parkerdő 65 ezer hektárnyi erdőt gondoz Esztergomtól Ráckevéig, ebből csak Budapesten négyezer tartozik az erdőgazdasághoz. Ekkora területen kellene megoldaniuk a hajléktalankérdést, ami túlmutat az erdészet lehetőségein. Ezért 2006 és 2008 között számos civil szervezet, többek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével egyedi megoldásokat alkalmazva költöztették ki a hajléktalanokat az erdőkből: minden egyes emberrel személyesen beszélgettek el, volt, akit albérlethez, szálláshelyhez juttattak, másokat családjukhoz vezettek vissza. Ám később a program leállt.
A XV. kerületben jelenleg is folyik a páskomligeti erdő tisztítása – tudjuk meg –, ami a helyi önkormányzat hathatós támogatásával és a Pilisi Parkerdő hozzájárulásával valósul meg. Ez egybevág a kormány szándékával is, amely a csepeli, horrorfilmbe illő események után igyekszik felszámolni a hajléktalantelepeket, és emberibb körülmények között elhelyezni az otthontalanokat.
Ismeretes: a közelmúltban Csepelen hat ember került előzetes letartóztatásba, mert közük lehet az erdőben kivégzett és elásott hajléktalanok meggyilkolásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.