Sziréntörténet

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne tévesszen meg senkit, hogy rohamosan csökken az autólopások száma – nem a tolvajok tértek jó útra, ők csupán rájöttek: nem kifizetődő kocsit lopni, mert a nyakukon marad. Pang az autókereskedés, a kalmárok anyátlanul üldögélnek a járműszalonban, ténferegnek a placcon – nincs vevő. Hiába a nyájas hang, a mesés kedvezmény ígérete, a slusszkulccsal járó wellnesshétvége, bármi, egymás után zárnak be a boltok, dőlnek kardjukba a tulajdonosok; se új, se régi kocsit nem keres a lakosság, ellenkezőleg: legtöbbjük a meglévőtől is szabadulna. Tiszta közgazdaságtan. Magasak a benzinárak, kíméletlen a törlesztőrészlet, az ilyen-olyan biztosítás, hogy az alkatrészekről, a szervizárakról már ne is beszéljünk. Ehhez vegyük még a szerencsétlen tulajdonost, aki időközben rájött, ereje fölött költekezett, nagyobb kabátot vett a kelleténél – most meg kuporgatja a garasokat (hát még ha az állását is elveszítette)…
Apró öröm, hogy előbb-utóbb mindenki rájön: a részletre vett kényelem valójában csapda. És ez mindenre igaz. A hozomra vásárolt öröm kínálja magát, ám – ha meggondolnánk magunkat – szabadulni nem tudunk tőle; a luxusért (még ha nem is luxus igazán) törleszteni kell. De hát annyira csalogat a reklámújság, vonz a kirakat, csábít a portéka, a lóerő, pedig tudjuk, aki ereje fölött vásárol, megszenvedi.
Mai magyar sziréntörténet. A hajótöröttek mi vagyunk…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.