Tájfun söpört végig Japán déli részén

A Japán déli részén végigsöprő Talasz tájfun pusztítása nyomán legkevesebb húszan életüket vesztették és félszázan eltűntek. A ciklon áradásokat okozott, közutakat és vasútvonalakat rongált meg, egy viadukt összeomlott, és a Nijo kastély is megsérült.

MN-összeállítás
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb húsz ember életét vesztette és ötven eltűnt a Japán déli részén végigsöprő Talasz névre keresztelt tájfun következtében – adta hírül a Kjodo. Japán még ki sem heverte az országot március 11-én megrázó földrengés és szökőár okozta pusztítást és az azt követő fukusimai atombalesetet, amikor újabb természeti csapás érte. A hírügynökség beszámolója szerint az óránként több mint száznegyven kilométeres széllökésekkel kísért Talasz szombaton érte el Sikoku szigetét és Honsú déli részét. Tegnap délelőtt már végigvonult Honsún is, és viszonylag lassan folytatja útját északkeleti irányba. A mentőalakulatok dolgát megnehezíti, hogy a vihar több helyen áradásokat okozott, járhatatlanná téve a közutakat. A hatóságok szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet, mielőtt a vihar elhagyja az ázsiai országot és a Japán-tenger felé távozik. Hárman vesztették életüket Nara tartományban, ahol két nap leforgása alatt átlagosan másfél méternyi csapadék hullott, de több lakóépületet öntött el a víz Vakajama prefektúrában is; ott tíz ember halálát okozva. Ebben a két térségben több ezer lakóház került víz alá. A japán meteorológiai szolgálat szerint a ciklon heves esőzéseket okozhat az ország nyugati régióiban is, s emiatt újabb áradásokra és földcsuszamlásokra lehet számítani.
Vakajama prefektúrában hat házat pusztított el sárlavina, Singu városában hat, Nacsikacurában pedig hét embernek veszett nyoma. A Nacsi folyó felett átívelő 39 méter hosszú vasúti híd összeomlott, amikor elmosta a felduzzadt folyam. Számos vasútvonal is megrongálódott, a Tokaido szuperexpressz sem közlekedett Sizuoka és Kakegava állomások között. A kormánnyal együttműködő válságstáb több mint félmillió ember kimenekítését javasolta a vihar útjában fekvő területekről. Az evakuálásban katonák, rendőrök és tűzoltók is közreműködtek. A ciklon megrongálta a világörökség részét képező kiotói Nijo kastélyt is, több méteres darabot tépett ki az épület kapujából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.