Távozik a BÉT elnöke?

Követve a vártnál rosszabb észak-amerikai foglalkoztatási adatok okozta negatív nemzetközi hangulatot,  lejtmenettel indította a hetet a Budapesti Értéktőzsde: a BUX 553,51 pontos, 3,04 százalékos csökkenéssel, 17 679,52 ponton zárt. Lapunk úgy értesült, hogy az új kereskedési rendszer bevezetése miatt távozik a börze elnöke.

Munkatársainktól
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai nap akár fordulópont is lehet a magyar tőkepiac életében, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) rendkívüli közgyűlésén ugyanis a tulajdonosok döntést hozhatnak arról, hogy megváltoztatják a magyar piac kereskedési rendszerét, és bevezetik a XETRA nevű rendszert. Ha ez megtörténik, a külföldi befektetők a korábbinál jóval könynyebben érhetik el a magyar piacokat. A Wiener Börse többek között azzal indokolja e lépést, hogy egységes rendszert szeretne bevezetni a Bécset, Budapestet, Prágát és Ljubljanát magába foglaló csoporton belül. A magyar tőkepiac legnagyobb szolgáltatói ugyanakkor úgy gondolják, a bécsi tulajdonosok lépése veszélybe sodorhatja a független magyar tőkepiacot.
A kereskedési rendszer megváltoztatását ellenző társaságok, amelyek a magyar parkett forgalmának közel a felét adják, nemrégiben levélben fordultak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez, valamint a nemzetgazdasági miniszterhez, és a BÉT igazgatóságának elnökét, Patai Mihályt is megkeresték. Utóbbitól azt kérték, hogy 2011. december 31-ig halasszák el az átállásról szóló döntést. A szolgáltatók próbálkozásai azonban egyelőre nem vezettek eredményre. Sőt, lapunk információi szerint rövidesen „véráldozata” is lesz a küzdelemnek. Mint megtudtuk, Patai rövidesen benyújtja lemondását bécsi főnökeinek, mivel a piaci helyzetet döntően befolyásoló kérdésben a tulajdonosok nem tudtak egyetértésre jutni.
Azzal a változtatás kritikusai is tisztában vannak, hogy hamarosan meg kell változtatni a kereskedési rendszert, mivel a világ az egységesülés felé halad. – A XETRA bevezetésének azonban még nincs itt az ideje – állítják. Indoklásuk szerint hónapok óta ismert, hogy a Deutsche Börse és a New York Stock Exchange – Euronextegyesülésével a világ legnagyobb tőzsdéje jön majd létre. Az egyesülés után pedig hónapokon belül kiderül, hogy melyik kereskedési rendszer válik uralkodóvá. A szolgáltatók szerint a XETRA-nak kevés esélye van a győzelemre, így valószínű, hogy a BÉT által bevezetni kívánt rendszert már két év múlva, 2013 végén le kell majd cserélni.
A szolgáltatók szerint további problémát jelent, hogy az új rendszer drágább lenne a jelenleginél. A bevezetendő XETRA és a most is működő MMTS rendszer ugyanis párhuzamosan működne egymás mellett. A befektetési szolgáltatók álláspontja szerint rendszert vagy rendszereket egyszer van értelme cserélni, és azoknak ki kell tudniuk váltani a jelenleg futó struktúrákat. – A változtatás a bécsi tőzsde érdekei mellett a külföldi, már a XETRA rendszert használó szereplők érdekeit szolgálja – állítják a hazai szolgáltatók. A külföldi szereplők számára ezáltal lehetővé válna, hogy beruházások nélkül, közvetlenül csatlakozzanak a magyar tőzsdéhez, így forgalmat elvonva a magyar szereplőktől. A befektetési szolgáltatók szerint a BÉT igazgatóságának javaslata súlyosan sérti a magyar tőkepiac érdekeit, és ellehetetleníti a kisebb szereplők jövőbeli működését. – A magyar szereplők forgalomcsökkenése hosszú távon a magyar tőkepiac elsorvadásához vezetne – érvelnek a XETRA bevezetése ellen a hazai befektetési szolgáltatók.
Mindeközben a parkett hangulatát a tengeren túlról érkező, vártnál rosszabb foglalkoztatási adatok határozták meg. A BÉT tegnapi forgalma 10,3 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek a pénteki záráshoz képest. A nap vesztese a Mol volt;a papír értéke 950 forinttal, 5,56 százalékkal, 16 150 forintra csökkent, kétmilliárd forintos forgalomban. Az OTP ára 61 forinttal, 1,52 százalékkal, 3940 forintra esett, a bankrészvény 6,8 milliárd forint értékben cserélt gazdát. A Magyar Telekom árfolyama 14 forinttal, 2,72 százalékkal, 500 forintra gyengült, forgalma 579,4 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 830 forinttal, 2,34 százalékkal, 34 700 forintra csökkent. Szektortársa, az Egis árfolyama 90,4 millió forintos forgalom mellett 15 350 forintra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.