Tíz hónap börtönt kapott Stohl András

Jogerősen tíz hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Pest Megyei Bíróság másodfokon eljáró büntetőtanácsa Stohl Andrásra; öt hónap után feltételesen szabadlábra bocsátható.

Nagy Áron
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határozat ezzel több ponton is megváltoztatta a korábbi verdiktet. Most súlyos testi sértést okozó ittas járművezetés elkövetésében mondták ki a színész-műsorvezető bűnösségét. Az enyhítést egyebek mellett azzal indokolta a taláros testület, hogy a szakértői vélemények többsége szerint az egyik sértett lábának rövidülése, illetve a csípő mozgásának beszűkülése nem hozható egyértelműen összefüggésbe a vádlott okozta tavalyi autóbalesettel – az elváltozások valószínűleg Kaincz Pál életkorának számlájára írhatók. Figyelembe vették továbbá, hogy Stohl az utóbbi hónapokban országjárásba kezdett, és amerre megfordult, mindenütt a kábítószer-fogyasztás ellen emelte fel a szavát.

*

A tanácsvezető ugyanakkor hangsúlyozta: a terhelt előéletére tekintettel – korábban is okozott már ittasan balesetet – az utólagos megbánás dicséretes, de kevés. A vádlottnak fel kell nőnie, felelősséget kell vállalnia, s annak súlyát a saját bőrén éreznie; ilyesmit csak olyan hátrány okozásával lehet elérni, amilyet a börtön jelent – fejtette ki a bíróság, amely öt évre eltiltotta a járművezetéstől, és csaknem 600 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte a terheltet.
Hiábavalónak bizonyult, hogy perbeszédében az ügyész kijelentette: a vád fenntartja álláspontját, miszerint Kaincz Pál sérülése maradandó egészségromlással járt. A vádhatóság ezt a többi közt azzal igyekezett alátámasztani, hogy a harmadik, a bíróság által június 22-én elrendelt szakértői vizsgálat összegzésében ellentmondásokat vélt felfedezni. A sértett jogi képviselője, csatlakozva az előbbiekhez, további szakvélemény felvételére tett indítványt, valamint benyújtotta a sértett gyógykezelését végző intézmény ambuláns lapját, amely megállapítja Kaincz Pál balesetből eredeztethető testi fogyatékosságát. A bíróság ennek ellenére a bizonyítási kérelmet elutasította, s mivel a büntetőeljárás-jogi szabályok szerint kétséges esetben a vádlott javára kell dönteni, ekképpen járt el. Az állapota körüli jogi huzavona felzaklatta a sértettet, szót kért, s kifakadt: el-elcsukló hangon arról beszélt, milyen gyötrelmes lett az élete a tavalyi szerencsétlenség óta.
Vita bontakozott ki a vád és a védelem között a bírói gyakorlatról is. Az előbbi statisztikákat citált, amelyek azt mutatják: évek óta egyre gyakrabban szabnak ki letöltendő börtönbüntetést közlekedési jogsértés elkövetőire. Utóbbi viszont konkrét jogeseteket mutatott fel. Ezek zömében közös volt, hogy súlyosabb, akár halállal végződő baleset okozásáért is nemegyszer felfüggesztett vagy rövid idejű szabadságvesztés büntetést róttak ki az elkövetőkre. A bíróság az indoklásában erre is reagált, s kifejtette: a jogegyenlőség azt jelenti, hogy mindenkire ugyanaz a büntető törvénykönyv vonatkozik. A Stohl András terhére rótt bűncselekmény például a súlyos testi sértést okozó ittas járművezetés, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ezen belül viszont egyéniesített ítéletet szabnak ki a terheltre valamennyi súlyosbító és enyhítő körülmény, valamint az ítélkezési szokások figyelembevételével. A sértett képviselője nem is a letöltendő börtönbüntetéshez, hanem csak ahhoz ragaszkodott, hogy Kaincz Pál maradandó fogyatékosságát foglalják határozatba.
Ismeretes, a színművész-műsorvezetőt első fokon májusban két év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Stohlt azzal vádolták, hogy tavaly május 8-án hajnalban részegen, kábítószer fogyasztása után terepjárójával Fót határában a megengedettnél nagyobb sebességgel áthaladt a záróvonalon, és két, szabályosan közlekedő autóval ütközött össze. Az elöl haladó Citroën Berlingo akkor hetvenhét éves sofőrje, Kaincz Pál súlyos, mellette ülő lánya pedig könynyebb sérüléseket szenvedett. A másik járműben ülő fiatalok közül ketten agyrázkódást kaptak. A balesetben Stohl András is megsérült, s a védelem szerint ezért kért cigarettát az áldozatoktól, és ezzel magyarázta azt a telefonbeszélgetést is, amelyben a terhelt azt kérte párjától, mondja, hogy ő vezetett. Az agyrázkódás okozta tudatzavar végül abban csúcsosodott ki, hogy később a helyszínre siető nő autójával a terhelt elhajtott. A bíróság vitatta, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a fejére kapott ütés is hatással volt Stohl magatartására, ám a színész-műsorvezető ittasságát is hangsúlyozta. Emlékezetes az is, hogy a vádlottnak a drogfogyasztásért nem kell felelnie, mivel az elterelést, vagyis az elvonó-felvilágosító kúra látogatását vállalta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.