Törökország bíróság elé citálja Izraelt

Törökország a Nemzetközi Büntetőbíróság elé viszi a Gázai övezet elleni izraeli blokád ügyét – jelentette be egy szombati tévéinterjújában Ahmet Davutoglu külügyminiszter. Izrael álláspontja szerint Tel-Aviv mindent megtett annak érdekében, hogy elkerülje a válságot Törökországgal.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még pénteken jelentette be Törökország, hogy kiutasítja az izraeli nagykövetet, felfüggeszti katonai megállapodásait Izraellel, és másodtitkári szintre fokozza le diplomáciai képviseletét Izraelben, amiért Izrael nem hajlandó bocsánatot kérni a tavalyi tengeri incidensért. Tavaly hat hajóból álló flottilla megpróbálta erőszakkal áttörni a Gázai övezet köré vont izraeli tengeri blokádot. Izraeli kommandósok elfoglalták a flottilla vezérhajóját, az incidensben nyolc török és egy török születésű amerikai állampolgár vesztette életét.

*

Izrael a sajnálkozáson kívül nem hajlandó más engesztelő gesztusokat tenni Törökországnak.
Az állami televíziónak nyilatkozó Davutoglu szombaton közölte: elutasítja az incidenst kivizsgáló ENSZ-jelentés azon megállapítását, hogy a Gázai övezet tengeri zárlata törvényes biztonsági intézkedés. A Geoffrey Palmer egykori új-zélandi kormányfő által vezetett vizsgálat arra a következésre jutott, túlzott és ésszerűtlen volt az az izraeli döntés, hogy ekkora erővel és előzetes figyelmeztetés nélkül vette ellenőrzés alá a hajókat a blokád alá vont területtől nagy távolságra. Másrészről viszont úgy vélte, hogy nemzetközi jogi szempontból jogszerű volt a Gázai övezet elleni izraeli blokád. A dokumentumban ugyanakkor hozzáteszik, hogy a flottilla meggondolatlanul cselekedett, amikor megpróbálta erőszakkal áttörni a blokádot. A jelentés azt javasolta Izraelnek, hogy kérjen bocsánatot, és fizessen kártérítést az áldozatok hozzátartozóinak.
A Palmer-jelentés egyébként ellentétes egy korábbi szakértői ENSZ-jelentéssel, amely szerint az izraeli erők megsértették a nemzetközi jogot a flottilla lerohanásával. „A Nemzetközi Büntetőbíróság ítélete azonban kötelező érvényű. Ezért mi azt mondjuk, hogy döntsön a bíróság. Már a héten elkezdjük a szükséges jogi eljárásokat” – idézte Ahmet Davutoglut az MTI.
Erre reagálva Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes azt mondta: „Izrael mindent megtett azért, hogy elkerülje a válságot Törökországgal. Törökország nyilvánvalóan önös célokból akar feszültséget Izraellel. Azt kell mondanunk a törököknek: mi lezártuk ezt az ügyet. Mostantól együtt kell működnünk. Az együttműködés hiánya nemcsak nekünk árt, hanem Törökországnak is” – mondta Ajalon. – Izrael nem kér bocsánatot a kommandósakcióért – közölte az izraeli kormányfő tegnap Jeruzsálemben. Benjámin Netanjahu szerint „Izraelnek nem kell bocsánatot kérnie azért, hogy megvédi saját civil lakosságát, a gyermekeinket és a városainkat”.
Az Egyesült Államok, az EU és az ENSZ-főtitkár is kapcsolatainak rendezésére szólította fel Törökországot és Izraelt. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő leszögezte: mindkét ország Washington régi jó barátjának számít, ezért rendkívül sajnálja, hogy szövetségesei nem tudnak felülkerekedni ellentéteiken. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint Törökország és Izrael egyaránt nagyon fontos állam a közel-keleti térségben, s normális kapcsolatukra nagy szükség van a közel-keleti helyzet kezelésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.