Történelmünk és utcaneveink

Olvasónktól
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok évtizede lakom a kerületben, már teljesen idevalósinak érzem magam. Az eddig itt töltött évekből már jóval több mint tízet a Frankel Leó úton éltem meg. Bizonyára építész-urbanista képzettségem következtében szeretek tájékozódni lakókörnyezetemről. Így tettem néhány év eltelte után mostani lakásunk környezete kapcsán is, főleg az útvonal névadójával kapcsolatban. Engedjék meg, hogy megosszam önökkel s az olvasókkal frissen szerzett ismereteimet, azaz mindazokkal, akiknek nem volt eddig indítékuk az ilyen tájékozódásra.
Frankel Leó (1844–1896) Újlakon született, édesapja az Óbudai Hajógyár orvosa volt. Nyilván e környéken járt iskolába, ám a gimnáziumi négy osztály elvégzése után – 1861-ben, 16 évesen – Németországba ment, ahol ötvösmunkásként dolgozott. Néhány év eltelte után követte meggyőződése hívó szavát, s továbbment Franciaországba, ahol aktívan bekapcsolódott a munkásmozgalomba. A párizsi kommünben munkaügyi miniszteri tisztséget töltött be. Ezért a francia rendőrség letartóztatta, majd Svájcban, később Londonban, Ausztriában élt, végül visszatért Magyarországra. Itt előbb 1876-ban, majd 1881–1883 között volt börtönben politikai szerepvállalásaiért. A börtönévek után előbb Ausztriába, majd ismét Franciaországba költözött, ahol 1896-ban elhunyt. Végül is ez az 52 évet megélt férfi mindösszesen 21 évet élt Magyarországon, abból is mintegy hármat börtönben töltött.
Róla nevezték el a Buda második kerületében végigfutó hosszú, szinte egyenes főútvonalat. Ez mintegy „tengelye” a kerületnek, s joggal: évszázadok óta a történelem során alig változott, híven követi még a rómaiak által kialakított egykori határ menti hadi-kereskedelmi útvonal, a „limes” nyomvonalát. Nagyszerű a kerületünk viszonyulása ehhez a történeti jelentőségű útvonalhoz: körülötte a csatlakozó utcák vonalvezetése, azok beépítése, egyes helyeken még a házak is őrzik az évszázados múltat. Ennek a hagyományhordozó útvonalnak a Zsigmond tér és a Bem József tér közé eső szakaszát nevezték el arról az emberről, aki igen kevés ideig élt a kerületben, Magyarországon is alig, hiszen, ha csak tehette, inkább a külföldet választotta. Miért őrizzük ezt az elnevezést, s miért nem inkább az útvonal egykori nevét használjuk: Zsigmond király útja, amely a Zsigmond tértől indul? Nem így lenne méltóbb kerületünk hagyománytisztelő életéhez?

Dr. Ágostházi László
építész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.