Újra búcsút intett az Apple legendája

Balogh Roland
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészségügyi okokra hivatkozva lemondott vezérigazgatói tisztségéről a minap az Apple legendás társalapítója, Steve Jobs. Helyét Tim Cook, a vállalat ügyvezető igazgatója veszi át. A futótűzként terjedő múlt szerdai bejelentés hatására egyetlen nap alatt több mint öt százalékkal estek az informatikai óriás részvényei a New York-i értéktőzsdén. A pillanatnyi pánikot követően azonban úgy tűnik, egyelőre megnyugodnak a kedélyek a jelenleg 349 milliárd összértékével Amerika legértékesebbnek tartott vállalatának háza táján. Az elmúlt egy évtizedben leginkább a tetszetősen formatervezett, a csúcstechnológiát képviselő zenelejátszóival (iPod), okostelefonjaival (iPhone) és legutóbb táblagépeivel (iPad) hódító cég fogyasztói ugyanis attól tartanak, hogy Jobs távozásával lelassulnak az amúgy sem feltétlenül mindig dinamikus fejlesztések.
Nem ez az első eset ugyanakkor, hogy Jobs egészségének megromlása miatt átadja a stafétabotot. Először 2004 közepén diagnosztizálták daganatos megbetegedését. A hasnyálmirigyéből akkor sikeresen eltávolították a tumort, ám felépüléséig szintén Cooknak adta át az irányítást. Jobs azóta hol jobban lesz, hol betegszabadságra megy. A januári kényszerpihenője után persze ismét találgatások tárgyává vált a szíriai származása miatt egyes üzleti szaklapok által csak a legbefolyásosabb arab személyiségnek tartott, most 56 éves Apple-mágus egészségügyi állapota. A világhálót – akárcsak 2009-es májátültetése idején – ellepték az aggasztóan sovány Jobsról készült fotók, és sokan arról beszélnek, többé nem valószínű, hogy visszatér a vállalat élére. Ezt erősíti, hogy Cook 383 millió dollár értékben egymillió részvényt kap a cégtől az elkövetkezendő tíz évben. Az Apple egyébként Jobs nélkül is megy, hiszen idén március 2-án a többek között az internetes zeneeladások rendszerét forradalmasító társalapító távollétében mutatták be a cég második generációs iPadjét.
Nem valószínű azonban, hogy Jobs egyhamar kikerülne a figyelem középpontjából. Talán már csak azért sem, hiszen Amerikában az idén novemberben mutatják be életrajzi könyvét. A Walter Isaacson, a Time magazin egykori főszerkesztője által írt munkában legalább száz közeli ismerőse – családtagok, barátok, kollégák és versenytársak – szólal majd meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.